Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A száraz üszkösödés (gangréna szikka)

Állategészség védelem: A száraz üszkösödés (gangréna szikka)

Ha az elhalt területek a nedvesség elvesztése következtében beszáradnak, akkor jön létre a száraz üszkösödés (gangréna szikka). A szövetek zsugorodnak, megkeményednek, kopogóssá válnak, sötét színűek. Előfordul elhalt és beszáradt köldökcsonkban (élettani folyamat), nyomásból eredő vagy baktérium okozta bőrelhalás során, a méhben megrekedt magzatokban.
A nedves üszkösödés (gangréna humida) rothasztó baktériumok hatására élő állatokon az elhalt területeken jön létre. Enzimatikus úton fehérjebontás kezdődik, majd a terület ellágyul, pépes, hígan folyó anyaggá alakul át, színe szürkés-zöldes-fekete, átható bűzképződés kíséri. A keletkező toxikus bomlástermékek felszívódása autointoxikációt eredményez.
A szervezetben előforduló kóros elmeszesedés (kalcifikáció) lehet elsődleges. A kiváltó okok között szerepelnek azok, amelyek a vérben hiperkalcémiát okoznak, fokozzák a szövetek kalciummegkötő képességét, a vérplazma kalciummegkötő képességét csökkentik vagy a vese elégtelen működését eredményezik, a mészsófogalom általános hibái, az öregkor. A másodlagos elmeszesedés mindig bizonyos elváltozásokhoz társul ott, ahol regresszív folyamatok zajlanak. A szövetek pH-jának lúgos irányú eltolódása is elősegíti kialakulását. Leggyakrabban infarktusok területén, elhalt izomrostokban, idült gyulladásos epeerekben, trombusokban, elhalt daganatrészekben, elpusztult magzatokban stb. fordul elő a folyamat.
A szervezetben különböző okokból különféle szilárd képletek keletkezhetnek. A konkrementumok között tarjuk számon az üledék (szedimentum) és a kő (kalkulus) képződését a nyálkahártyával bélelt üreges szervekben. Élettani körülmények között az oldatok egyes alkotóelemei egymással egyensúlyban vannak, a szervetlen kolloidokat szerves, ún. védőkolloidok tartják oldatban. Ha ez az egyensúly felborul, az egyes anyagok kicsapódnak a kolloidrendszerből. A kövek ún. kőképző anyagból és kötőanyagból alakulnak ki. Az elősegítő okok között szerepel a gyulladás és a váladékpangás. A kőképződés gyakorta fordul elő a húgyutakban, a bélcsatornában, nyálmirigyvezetékben, epeutakban, hasnyálmirigy-vezetékben, fogakon. A konkrementumok a környezetre nyomást gyakorolnak, így sorvadást, elhalást, fekélyképződést okozhatnak, mechanikai izgatás révén gyulladás jöhet létre, beékelődésük passzázszavarokat okoz fájdalmas görcsökkel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás