Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A csirke fertőző bronchitise

Állategészség védelem: A csirke fertőző bronchitise

Kóroktan. A betegséget a Coronavirus több szerotípusa képes előidézni. A vírus iránt kizárólag a tyúk fogékony; bármely életkorban megbetegedhet.
A betegség terjedésében fontos a ragályfogó tárgyak szerepe, a vírus rövidebb távolságokra való eljutásában azonban a szél is terjesztheti a kórokozót. Állományon belül a vírus a légúti váladékok belégzésével, de szájon át, fertőzött takarmány, ivóvíz útján is bejuthat a fogékony állatokba.
Kórfejlődés. A vírus a légutak nyálkahártyáinak hámsejtjeiben szaporodik, a vérárammal eljutva a petevezetőt is megbetegíti. Ebből adódóan a tojásrakás előtt fertőződött egyedek tojáshozama alacsony, rendellenes héjú tojások képződnek. A tojókori fertőződés következménye a tojáshozam rohamos csökkenése. A vírus vesekárosító hatással is rendelkezik.
Tünetek. A lappangási idő kettő-négy nap. Hathetesnél fiatalabb csibékben alsó légúti gyulladás alakul ki, orr- és orrmelléküreg-gyulladással együtt. Az állatok étvágytalanok, légzésük nehezített, tüsszögnek, köhögnek. Fiatal állatok hamarosan megfulladnak. Növendék korban az enyhe légúti tünetek, a lesoványodás jellemző a betegségre. A tojóállományok fertőződésekor a petevezető károsodik, csökken a tojásrakás, a tojások héja rendellenes: héja törékeny, hosszant barázdált, „ráncos”. A tojásfehérje híg, a tojásfehérje és -sárgája összefolyik.
Védekezés. Tojóállományunkat ritkán sikerül megóvni a vírus behurcolásától, ezért a védelmet preventív immunizálással kell megoldanunk. Ennek érdekében élő vagy inaktivált vírust tartalmazó vakcinákat vehetünk igénybe.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tigris

A tigris a legnagyobb élő macskaféle. Az oroszlánok 18o kg körüli súlyához képest akár 31o …

Hozzászólás