Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Adeno- és egyéb vírusok okozta tüdőgyulladás

Állategészség védelem: Adeno- és egyéb vírusok okozta tüdőgyulladás

A fiatal, intenzíven tartott hízó bárányok (expressz pecsenyeminőség) gyakran fertőződnek vírusokkal, így nem ritkán fordulhat elő juh, szarvasmarha adeno- és egyéb vírus okozta fertőzöttsége, amelyek baktériumos szövődmények miatt hurutos-kruppos tüdőgyulladásban mutatkoznak fiatal bárányokban.
Tünetek. A fertőzött környezetbe került állatokon a betegség első tünetei három-négy hetes korban, hét-nyolc nap lappangás után jelentkeznek gyakran hasmenéssel, és hőemelkedéssel, amelyekhez később légzőszervi tünetek (tüsszögés, savós orrfolyás) és kötőhártya-gyulladás társulnak. Az említett heveny tünetek később idült betegség képét mutatják, amelyek a kialakult hurutos-gennyes tüdőgyulladásra jellemzőek.
Gyógykezelés, védekezés. Szopós bárányainkat és hízóállományainkat a vírusok behurcolásának megakadályozásával, ha ez nem lehetséges, lehetőleg telepspecifikus vakcinák alkalmazásával véd(het)jük meg. A betegség kártétele optimális tartással és takarmányozással nagymértékben csökkenthető.
A juh „border disease” (határbetegség) nevű kórképe
Kóroktan. A kór kiváltásáért egy Pestivírus felelős, amely hasonlít a szarvasmarha vírusos hasmenésének (BVD) kórokozójára. A betegség elnevezése onnan származik, hogy Anglia és Wales határvidékén jelentkezett először, 1959-ben.
A vírus testváladékokkal terjed, anyajuhok az utódaiknak is átadják a vírust, a vírushordozó bárányok pedig egymástól fertőződnek.
Ez a betegség is jelentős szerepet játszik az anyajuhok terméketlenségében, a vetélések számának növekedésében és a bárányok lassabb fejlődésében. A betegség jelentős mértékben elterjedt az intenzív juhtenyésztést folytató országokban (Új-Zéland, Görögország, Franciaország, Németország, Svájc, Ausztria, USA).
Tünetek. A fertőzött anyajuhok termékenysége 60-80%-kal csökken, a vetélések száma 20-40%-kal nő. A vetélt magzatok szőrtelenek, fejletlenek, gyakran mutatnak fejlődési rendellenességet. Az újszülött bárányok mortalitása emelkedik, az életben maradt bárányok reszketnek és elmaradnak a fejlődésben.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tigris

A tigris a legnagyobb élő macskaféle. Az oroszlánok 18o kg körüli súlyához képest akár 31o …

Hozzászólás