Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A juhok vírusos betegségei

Állategészség védelem: A juhok vírusos betegségei

Kék nyelv betegség
Főként a juhok, szúnyogok által terjesztett betegsége, amely az erek falának a megbetegedése miatt ödémákkal, vérzésekkel, valamint a nyálkahártyák kifekélyesedésével, vemhes állatokban pedig magzatok torz fejlődésével jár.
A betegség Afrikában őshonos, de előfordul más kontinenseken is. Dél-Európába eddig néhány esetben behurcolták, nálunk még nem állapították meg.
Kóroktan. A betegséget Orbivirus okozza, amelynek 24 szerotípusa ismeretes. A vírus iránt elsősorban a juh fogékony, de szarvasmarhát és bivalyt is megbetegíthet.
A fertőzés kizárólag szúnyogcsípéssel terjed, ezért különösen nyár végén, ősszel jelentkeznek leggyakrabban a járványgócok. A vírus fennmaradását a kérődzők biztosítják, ugyanis szarvasmarhában a vírus évekig fennmarad anélkül, hogy klinikai tüneteket okozna. A vírus vemhes juhok magzataiba is átmegy.
Kórfejlődés. A vírus a nyirokszövetekben szaporodik el, majd megjelenik a vérben és a vérerek falának endotel sejtjeit károsítja, ami ödémát, a nyálkahártyák, a lábvég bőre és az izomzat elváltozását okozza.
Tünetek. A betegség lappangási ideje három-hét nap. A heveny kórforma tünetei: láz, levertség, aluszékonyság. A száj- és orrnyálkahártya gyulladása következtében az orrból savós-nyálkás váladék folyik. Gyakori a kötőhártya-gyulladás, a szemhéjak ödémás duzzanata, a könnyezés.
A fejen, a fülek tövén, az áll alatt és a nyakon ödémák alakulnak ki. A betegek nyálzanak, a nyelvük fokozatosan megduzzad, és kékeslilára színeződve kilóg a szájukból (kék nyelv, bluetongue). Kiegészítő tünetek lehetnek: a csülökirha ödémája, fekélyek a pártaszélen és a csülkök közötti bőrön is, a fiatal állatok hasmenése. A heveny tünetekben beteg állatok egy hét múlva elhullanak. Jelentős gazdasági kártétellel járó betegség.
Szarvasmarhában a tünetek jóval enyhébbek, esetleg a tejtermelés csökkenése, orrhurut, esetenként az ajkak és a szemhéjak duzzanata hívja fel a figyelmet a betegségre. A kecskék többnyire tünetmentesen vészelik át a fertőzést.
Védekezés. A legfontosabb feladat a vírus behurcolásának megakadályozása, különösen az agrár export-import élénkülésével jelent fontos feladatot az állományok megvédése. Endémiás területeken vakcináznak a betegség ellen, ezeken a területeken a szúnyogok irtásával a fertőződés mértéke csökkenthető. Vemhes állatok élő vírusos vakcinázását nem javasolják.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás