Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A sertés ún. transmissibilis gastroenteritise (TGE)

Állategészség védelem: A sertés ún. transmissibilis gastroenteritise (TGE)

A sertés transmissibilis gastroenteritise gyorsan terjedő, heveny, hasmenéses tünetekkel lezajló, fertőző betegség, amely minden korú sertést megbetegít, újszülött malacokban tömeges elhullással jár.
Kóroktan. A betegséget antigénszerkezetileg egységes koronavírus okozza. A vírust a gyomorsósav nem inaktiválja, pH 3-9 értéknek ellenáll, a hő és a napfény azonban elpusztítja, ennek tulajdonítható, a betegség évszakos ingadozása és az, hogy trópusi körülmények között nem fordul elő. A vírus iránt kizárólag a sertés fogékony.
A megbetegedések többsége hideg évszakban fordul elő, endémiás vidéken kéthárom, majd hat-hét évenként visszatérően jelentkezik.
A kórokozó elhurcolásában a beteg állatoknak és a ragályhordozó tárgyaknak van jelentőségük, de a malachullákon lakmározó vadmadarak (nálunk varjak?) vírusterjesztő szerepe is fontos lehet.
Kórfejlődés. Az állatok szájon át fertőződnek a TGE vírusával, a vírus a bélbe jut, az éhbélben és a csípőbélben károsítja a bélhámot. Bár a vírus szaporodik a tüdőben, a mandulákban, a vesékben is, ezeket a szerveket nem károsítja. A vírus hatására elpusztult hengerhámsejtek helyét köbhámsejtek váltják fel, amelyek felszívódásra, enzimtermelésre alkalmatlanok. A bélben az ozmotikus viszonyok megváltoznak, megváltozik a K+- és Na’-forgalom, a bél lumenébe folyadék áramlik, ami a szervezet következményes kiszáradásához vezet. Minél fiatalabb korban fertőződik a sertés koronavírussal, annál súlyosabbak a tünetek.
A betegség átvészelése aktív immunitást eredményez, ennek időtartama azonban változó. Az immunitást nem a vérben keringő ellenanyagok, hanem a bélhám lokális védelme biztosítja. A lokális védelem a tőgyben is kialakul, így biztosítva a kolosztrum ellenanyag-tartalmát.
Tünetek. A lappangási idő egy-két nap. Bármely korú állat megbetegedhet. A morbiditás 100%, a mortalitás mindenkor az életkor függvénye. Minél fiatalabb malacok fertőződnek a TGE vírusával, annál nagyobb az elhullás aránya.
A legfontosabb tünet a hirtelen jelentkező hasmenés. A malacok lesoványodnak, és súlyos exszikkózis következtében elhullanak.
Védekezés. A kéthetesnél fiatalabb malacokat nem lehet megmenteni. Az idősebb malacok megmentése érdekében a folyadékpótlás, a szoptató kocák vízellátása a legfontosabb feladat. Ilyen módon kéthetesnél idősebb malacok megmenthetők, három-négy hetes korúak pedig súlyveszteség árán ugyan, de átvészelik a betegséget.
Az idősebb állatoknál a folyadékpótlás, a megfelelő hőmérséklet, a tartáshigiéniai szabályok betartása mérsékli a veszteséget. Parenterálisan bejuttatott vakcina nem védi meg az állatokat a TGE-fertőzéssel szemben. A fertőződés megakadályozása érdekében zárt állományokat kell kialakítani. A TGE járványtani megítélése szempontjából lényeges tényező hogy a fertőzött sertések nyolc hétig ürítik a vírust.
Fokozott fertőtlenítéssel a veszteségek csökkenthetők. Újabban a sertés pulmonális koronavírussal végzett vakcinázását javasolják a TGE elleni védelem kialakítására. A pulmonális koronavírussal oltott malacok TGE-vírussal fertőzve átmeneti lázas állapotot, bágyadtságot követően meggyógyultak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tigris

A tigris a legnagyobb élő macskaféle. Az oroszlánok 18o kg körüli súlyához képest akár 31o …

1 hozzászólás

  1. A selyemfű vagy széna okzhat rűhhesedést a sertéseknél ? Ha valaki tudgya kérem válaszoljon

Hozzászólás