Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A felülről hulló csapadék

Állategészség védelem: A felülről hulló csapadék

A szervezetben lévő víz élettani szerepe a keringésben, az anyagcserében, a hőszabályozásban, az emésztési folyamatokban stb. nélkülözhetetlen. Az állat korától függően a szervezetben 50-70% víz található, ennek mintegy kétharmada a sejteken belül (intracellulárisan), további hányada pedig a sejteken kívül (extracellulárisan) helyeződik el. A 10% körüli vízveszteség már kiszáradást (exszikkózist) okoz, a 20%-os vízvesztés esetén tömeges sejtpusztulás indul meg, majd bekövetkezik a szervezet teljes pusztulása: az állat elhullik.
Az élőlények vízszükségletét csak az édesvíz elégíti ki, a tengervíz magas NaCI-tartalma miatt nem alkalmas a vízveszteség pótlására Tartós fogyasztása mérgezést okoz. A víz körforgása révén ivásra, itatásra alkalmas víz lehet a csapadék-, felszíni, felszín alatti és a forrásvíz.
A felülről hulló csapadék, az eső és a hó, már a levegőben szennyeződhet, és ez a jelenség tovább fokozódik, amikor a csapadék a talajjal érintkezik. Az állatok itatására ez a víz nem alkalmas, ezért felhasználásától tartózkodni kell, csupán olyankor alkalmazható, amikor más, jobb minőségű, itatóvíz nem áll rendelkezésre. A ciszternában összegyűjtött víz főzésre, mosásra, tisztításra alkalmas, csekély ásványianyag-tartalma következtében íztelen, így itatásra, nem használják.
A felszíni álló- vagy folyóvizeket a változatosság jellemzi, bennük több szerves, kevesebb szervetlen anyag található, mint a felszín alatti vizekben. Ezeket eseti szennyeződésük, folyamatosan változó összetételük miatt csak kényszerűségből, alkalmilag lehet itatásra alkalmazni.
A talaj felületére jutó csapadék – a talajszerkezettől függően – folyamatosan halad az egyre mélyebb rétegek felé. A vízzáró réteg (pl. agyag) felett a talajvíz összegyűlik. A felszíni talajvíz mintegy 3-6 m mélységből nyerhető, összetétele gyakorta változik, könnyen jutnak bele fertőző anyagok, mennyisége ingadozó és főként a csapadékviszonyoktól függ. Az ásott kutak vízkészlete gyakorlatilag innen származik. Csak folyamatos ellenőrzés mellett alkalmazható az állatok (emberek) vízellátására.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás