Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A proteázinhibitorok

Állategészség védelem: A proteázinhibitorok

Az aratást követően (az utóérés idején, egy-két hónapig) a búza, az árpa, a kukorica szemtermése is tartalmaz aktív proteázinhibitort. A proteázinhibitorok egy része hőérzékeny, más részük hőstabil, ezért hőkezeléssel (pörkölés, toszterezés, autoklávozás) a proteázinhibitoroknak csak egy részét tudják inaktiválni. A proteázinhibitorok jelenlétének klinikai tünetei: csökkent testtömeg-gyarapodás és takarmányértékesülés, hasmenés (a bél baktériumos emésztése a rothadás előtérbe kerülésével), fúvódás, gyomor- és bélhurut, gyulladás stb. A proteázinhibitorok káros hatását csökkenteni lehet hőkezeléssel (tripszininhibitor) és a növény fajtájának megválasztásával, az utóérés megvárásával.
Lipoxigenázok. A növényvilágban nagy számban előforduló enzimek, amelyek a telített zsírsavak és zsírsavészterek oxidációját katalizálják. Az enzim funkciója feltehetően az, hogy a csírázó magvakban megindítja a telítetlen zsírsavak oxidációját, ami autokatalízissel jár. Káros hatása az állattartásban abban nyilvánul meg, hogy az olajtartalmú magvakban (szójabab, csillagfúrt, bab, lucerna stb.) és készítményekben a zsírperoxidok képződését (az avasodást) autooxidációs módon elindítják. A zsírperoxidok azután tovább bomlanak aldehidekre, ketonokra és illó komponensekre. Az állatállományban a zsírperoxidok a peroxidmérgezés tüneteit váltják ki. Az aldehidek, ketonok és illó komponensek nemcsak a takarmánynak adnak kellemetlen ízt és szagot, hanem az íz- és szaghibát az állatok termékei (hús, tej, tojás) is átveszik. A lipoxigenázok hőérzékenyek. Inaktiválásukra alkalmas a főzés, a toszterezés, az extrudálás, a préselés és a pörkölés.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A “vérző szívű” luzoni csillagosgalamb

Ez a különleges galamb csak látszólag sérült meg: a mellén látható vérvörös folt a faj …

Leave a Reply