Az aratást követően (az utóérés idején, egy-két hónapig) a búza, az árpa, a kukorica szemtermése is tartalmaz aktív proteázinhibitort. A proteázinhibitorok egy része hőérzékeny, más részük hőstabil, ezért hőkezeléssel (pörkölés, toszterezés, autoklávozás) a proteázinhibitoroknak csak egy részét tudják inaktiválni. A proteázinhibitorok jelenlétének klinikai tünetei: csökkent testtömeg-gyarapodás és takarmányértékesülés, hasmenés (a bél baktériumos emésztése a rothadás előtérbe kerülésével), fúvódás, gyomor- és bélhurut, gyulladás stb. A proteázinhibitorok káros hatását csökkenteni lehet hőkezeléssel (tripszininhibitor) és a növény fajtájának megválasztásával, az utóérés megvárásával.
Lipoxigenázok. A növényvilágban nagy számban előforduló enzimek, amelyek a telített zsírsavak és zsírsavészterek oxidációját katalizálják. Az enzim funkciója feltehetően az, hogy a csírázó magvakban megindítja a telítetlen zsírsavak oxidációját, ami autokatalízissel jár. Káros hatása az állattartásban abban nyilvánul meg, hogy az olajtartalmú magvakban (szójabab, csillagfúrt, bab, lucerna stb.) és készítményekben a zsírperoxidok képződését (az avasodást) autooxidációs módon elindítják. A zsírperoxidok azután tovább bomlanak aldehidekre, ketonokra és illó komponensekre. Az állatállományban a zsírperoxidok a peroxidmérgezés tüneteit váltják ki. Az aldehidek, ketonok és illó komponensek nemcsak a takarmánynak adnak kellemetlen ízt és szagot, hanem az íz- és szaghibát az állatok termékei (hús, tej, tojás) is átveszik. A lipoxigenázok hőérzékenyek. Inaktiválásukra alkalmas a főzés, a toszterezés, az extrudálás, a préselés és a pörkölés.
Címkékállatok álom betegség etetés istállók juh lovak marha tenyészet
Ezt mindenképpen olvasd el!
Hogyan válasszunk háziállatot?
Nagyon fontos, hogy ha háziállatot szeretnénk tartani, jól gondoljuk meg, és csak olyat válasszunk, amelyik …