Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A rendszeres csülökápolás fontossága

Állategészség védelem: A rendszeres csülökápolás fontossága

Rendszeres csülökápolással (legelőről való behajtás után, valamint legelőre való kihajtás előtt) a szarutúlnövekedés megelőzhető.
A nedves mélyalmon, sáros kifutókban tartott szarvasmarhák legelterjedtebb csülökbetegsége a panaricium, amely a párta és a csülkök közötti rés bőrének és bőr alatti kötőszövetének heveny, gennyes s gyakran tovaterjedő gyulladása. Megtámadhatja az inakat, szalagokat, ínhüvelyeket, csontokat, valamint a csülök- és pártaízületeket is. Leggyakrabban egy-hat éves állatokban, a csülkök között alakul ki. A pártatájék bőrének sérülése következményeként e területen is létrejöhet panaricium. Ilyenkor a párta bőre és bőr alatti kötőszövete fájdalmas, erősen kipirult vagy kékes, duzzadt, és spontán felszakadhat, amit a sebből sűrűn folyó, bűzös gennyürülés követ. E betegség csak műtéttel és antibiotikummal gyógyítható meg maradéktalanul.
Az iparszerű szarvasmarhatartás elterjedésével jelentkezett a talpfekély, amely a hegyfali csülökszaru túlnövése és a sarokfali, valamint a talpi szaru túlterhelése miatt alakul ki. A betegségnek kétféle formája is van. Az ún. egyszerű talpfekély rendszerint körülírt, gennyes csülökirha-gyulladás formájában jelentkezik, és rothasztó (vagy anaerob) baktériumok hatására kettős talpképződést vált ki. A talpfekély azonban megnyilvánulhat ún. Rusterholz féle specifikus traumás csülöktalpfekély formájában is, amire az jellemző, hogy mindig ugyanazon a helyen – a talp hátulsó harmadában, a talpnak a sarokvánkosokban való átmeneténél – található meg. A talpfekély e formája az előbb említett területek sérülése (zúzódása) nyomán létrejövő csontvelőgyulladás következménye. A nehezebb bikákban e típusú talpfekély gyakrabban fordul elő, mint a„könnyebb” fajtáknál. Gyakoribb a talpfekély az üszők és tehenek vemhességének utolsó harmadában jelentős tömegnövekedésük miatt, a hátulsó végtag laterális ujjain. A nyújtott hátulsó végtag (egyenes csánk- és meredek pártaízület) örökletes, önmagában is hajlamosító tényező. Az érintett ujj hőmérséklete magasabb, összehasonlítva a másik (egészséges) ujjal. A szaru anyagának színe megváltozik, állománya lágyul. Nem ritka, hogy egy végtag mindkét ujja megbetegszik. Ilyenkor az állat tipeg, gyakrabban kel-fekszik, sőt esetenként csak erővel állítható fel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás