Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A sebészeti jellegű betegségek megelőzése

Állategészség védelem: A sebészeti jellegű betegségek megelőzése

A sebészeti jellegű betegségek megelőzésére hízó bikák esetében összefoglalva B. Kovács és Tamás (1977) a következőket javasolta:
a) A mélyalmos istállókat célszerű úgy kialakítani, hogy az etetőjászol mentén kb. 2,5m széles betonozott közlekedőút maradjon, erről a trágya tolólapáttal könnyen eltávolítható. Az almozott részre naponta friss almot kell szórni, hogy az állatoknak
mindig legyen száraz felület a nyugodt fekvéshez és a kérődzéshez. A trágyát szükség szerint, de legalább havonta teljesen ki kell hordatni az istállóból.
b) A betonozott padlójú, mélyalmos istállóban az alomszegény tartás javasolt.
c) A rácspadlón a hízóbikák nem tudnak nyugodtan pihenni, ez már önmagában is elegendő a kedvezőtlen súlygyarapodáshoz. Ha a rácspadló felét deszkával borítják, ezáltal az állatok számára tömör pihenőhelyet alakítanak ki. Itt almozni nem
szükséges, mivel a rácspadló hézagai amúgy is eltömődnek. Gondoskodni kell a trágyalé zavartalan elfolyásáról.
d) A trágyát a kifutó betonjáról is szükség szerint el kell távolítani, itt se álljanak az állatok tartósan trágyában.
e) A lábvégek fertőtlenítésére és a túlzottan felpuhult csülökszaru keményítésére legalább 10 m hosszú, 15 cm mély betonfürösztőt kell kialakítani az oltófolyosóban vagy a felhajtóban. Az üzemeltetéstől függően, esetleg a havi mérlegeléskor, 15%os formaldehid- és 10%-os réz-szulfát-oldaton kell az állatokat lassan áthajtani, ez előtt a trágyát a lábvégekről vízsugárral alaposan le kell mosni.
f) Az istállókat legalább félévenként fertőtleníteni kell.
A gyakori panaricium és egyéb csülökbetegségek kizárólag a követelményeknek nem megfelelő istállóban való tartás következményei attól függetlenül, hogy szabad vagy lekötéses módon helyezik el az állatokat. Ideális elhelyezés esetén minden szarvasmarha részére 4-5 m2 istálló alapterületről, 10 m2 nagyságú, szilárd talajú kifutófelületről és a 0,8 m2 nagyságú etetőterületről kell gondoskodni. A rendszeres almozás, trágyaeltakarítás, trágyalé-elvezetés a mindennapos feladatok közé tartozik. A rendszeres csülökápolás a csülökbetegségek megelőzésének legfontosabb feltétele.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás