Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A termelés irányítása

Állategészség védelem: A termelés irányítása

Az állatok egészségvédelmét, a betegségek megelőzését és a beteg állatok gyógyítását szolgáló intézmények, intézkedések összessége jelenti az állategészségügyet. A szakigazgatási, igazságügyi állatorvosi és szolgáltatási tevékenység arra irányul, hogy a termelési környezet kedvező legyen az állattenyésztés ágazatában. E szervezeten belül igen sok ember összehangolt és a vonatkozó jogszabályokon alapuló munkája szükséges a fenti cél elérése érdekében.
A gazdaságban szakemberek feladata a termelés irányítása. Ezen a területen számos, szerteágazó feladatot kell helyesen megoldani, hogy az állatállományok egészségi állapotát ne veszélyeztessék hibás döntések. A műszaki feltételek (épületek, istállók, gépek stb.) megteremtése, az állatállományok mozgatása (szállítás, betelepítés stb.), a takarmányok beszerzése megfelelő környezetből, növénytermesztési rendszerből (pl. fuzáriumfertőzéstől mentes kukorica), a szükséges gyógyszerek, oltóanyagok, szállítóeszközök biztosítása az adott feladat megoldására, az állatorvosi felügyelet megszervezése mind az emberek gondos és szakszerű tevékenységén múlik.
A gazdaságokban az állatokkal foglalkozó emberek, az állattartó épületekben közvetlenül oldják meg azokat a feladatokat, amelyeket az állatok napi gondozása ad. Ezek között fontos a tartásra, takarmányozásra és a személyi higiéniára vonatkozó szempontok érvényesítése, amiknek révén elkerülhető, megelőzhető a kórokozók behurcolása, mérgezések és sérülések előfordulása. Mindenképpen nagy gondot fordítsunk a szabályok betartására.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás