Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Bejelentési kötelezettség

Állategészség védelem: Bejelentési kötelezettség

Az állattartó köteles az állattartási tevékenységről, annak megkezdéséről vagy megszűnéséről az állományt ellátó állatorvost, illetőleg az illetékes települési önkormányzat jegyzőjét egyidejűleg tájékoztatni (baromfi- és nyúlállományok esetén 100 egyed felett, a többi emlősállatfaj és méhcsaládok tekintetében a létszámtól függetlenül). Nagylétszámú állattartó telepen (30 ló vagy 50 szarvasmarha vagy 200 juh, kecske vagy 100 sertés vagy 2000 broiler csirke vagy 500 kifejlett baromfi vagy 50 strucc vagy 50 anyanyúl és szaporulata) az állattartó köteles folyamatos nyilvántartást vezetni az állatok koráról, fajáról, létszámáról, a benépesítés, a vásárlás időpontjáról, az állatok származási helyéről, a születés, elhullás, értékesítés, kényszervágás adatairól, valamint az alkalmazott gyógykezelés, védőoltás időpontjáról és annak okáról.
Kislétszámú állattartó telepen a fentieknél kevesebb állat helyezhető el, a telep állhat egyetlen állattartó épületből is.
Az állattartó kötelessége a nagylétszámú állattartó telepen szervezett és folyamatos állatorvosi ellátást biztosítani, továbbá állatait megjelölni vagy megjelöltetni a jelenleg hatályos 41/1997. (V. 28.) FM rendelet, a 62/1997. (IX. 10.) FM rendelet és a 98/2001. (XI. 29.) FVM rendelet (Állat-egészségügyi Szabályzat és egyes állatfajok egyedeinek Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszere – ENAR) alapján.
Az állattartó telepen, létesítményben keletkező állati hulladékot nyilvántartásba kell venni, az állatorvosi vizsgálatot követően a hatályos környezetvédelmi előírások szerint történhet meg az ártalmatlanítása. A telepen keletkező trágyát a jóváhagyott technológia szerint kell összegyűjteni, kezelni, hasznosítani vagy szükség esetén ártalmatlanítani.
A további, súlyosabb következmények elkerülése érdekében rendkívül fontos, hogy állatmegbetegedés észlelésekor az állatgondozó azonnal jelentse azt az állatorvosnak, aki a diagnózis megállapítása után megteszi a további szükséges intézkedéseket.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás