Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A vemhesség és a fejlődő magzat rendellenességei

Állategészség védelem: A vemhesség és a fejlődő magzat rendellenességei

A megtermékenyített és barázdálódásnak indult petesejt a szekréciós állapotban lévő méhnyálkahártyán tapad meg (implantáció), majd befészkelődik abba (nidáció). Ez után következik az embriogenezis, majd a magzati fejlődés szakasza.
A vemheség zavartalan fenntartásához, különösen annak kezdetén, minden fajban elengedhetetlenül szükséges a sárgatest által termelt progeszteron, a későbbiekben ezt a szerepet a placenta képes átvenni vagy kiegészíteni (kivéve a sertést). A vemhesség elején a progeszteron hiányából eredően számolni lehet a magzat felszívódásával (reszorpció) vagy vetéléssel, különösen a magzati fejlődés kritikus időpontjaiban. Ezek a következők:
– 2-7. nap: a petesejt a méhbe érkezik, a fogamzás körüli órák időszaka,
– 14-18. nap: a luteolízis megindulása PGF2alfa hatására; a sárgatest működése leáll, ha a zigóta nem érkezik meg a méhbe,
– 30-60. nap: implantáció, nidáció nagyállaton,
– 7-18. nap: implantáció, nidáció kisállaton,
– 10-14. nap: – kisállat: placenta kialakulás és a hormontermelés megindulása.
– 30-60. nap: – nagyállat.
A kóroki tényezők között lehet említeni örökletes tényezők előfordulását, hormonzavart (progeszteron-, ösztrogénszekréció csökkenése), idült méhhurutokat, gyulladások eredményeként előforduló hashártya-összenövést, takarmányozási hibákat, anyagforgalmi betegségeket. A baktériumok és gombák a magzatburok gyulladását, esetleg elhalását, majd a magzat közvetett károsodását okozzák, míg a vírusok és a toxinok, átjutva a méhlepényen, közvetlenül érintik a magzatot. Mindezek következménye magzatelhalás, vetélés lehet.
A kórjelzés során gyakran kerül sor laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatokra kórokozók, toxinok, specifikus ellenanyagok kimutatása céljából. A kórbonctani jelek gyakran nem specifikusak. A helyes diagnózis felállításában segíthet a szakszerű vemhességvizsgálat (végbél- és hüvelyvizsgálat, progeszteron meghatározás, ultrahangvizsgálat stb.).
A gyógykezelés során alkalmazható HCG, GnRH készítmények az ovariális zavarok leküzdésére irányulnak, a méh eredetű problémák orvoslására antibakteriális-antimikrobiális hatású méhkezelést („rámosást”) javasolnak. Kerülendő a vemhesség alatti hormonkezelés, valamint a növényi ösztrogének, klór-fenoxi-ecetsav gyomirtó szerek ösztrogénszerű hatása, valamint radikális hatású gyógyszerek adása, romlott és penészes takarmány etetése.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás