Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Ammóniaegyensúly

Állategészség védelem: Ammóniaegyensúly

A nagy ammóniakoncentráció gyakran vezet felfúvódáshoz, melynek oka a jelentős gázfelszabadulás, valamint a kialakuló bendőatónia. Az ammóniatúlsúly miatt a szükséges bendőmikroflóra pusztul, rothasztó fajok (E. coli, Proteus stb.) szaporodnak el. Mivel így csökken a normál mikroflóra mennyisége és tevékenységének mértéke is, kevesebb illó zsírsav képződik. Ez tovább növeli az amúgy is lúgos irányban eltolódott bendő-pH-t, s az akár 7,5-8,5-os értéket is elérhet. A megbetegedett állatok étvágytalanok, bágyadtak (s bár nem jelentős mértékben, de) felfúvódás is észlelhető. Később kialakulnak a toxikózis jelei: remegés, izgatottság, elfekvés vagy akár görcsök is, amikor az állatok gyakran a fogukat csikorgatják. A bendőmozgás gyengül vagy megáll. Kezdetben lehetséges rövid ideig tartó hasmenés, amit sötét színű, nyálkás, pasztaszerű konzisztenciájú bélsár ürülése követ. A vérben nagyobb ammóniakoncentráció, valamint az egyidejű súlyos fokú bendőrothadás gyakran vezethetnek a megbetegedett állat elhullásához.
A betegség gyógykezelésében terápiás hatású 1 1 ecetet 10-20 1 vízben felhígítva vagy 1-2 1 0,2%-os sósavat a bendőbe juttatni (szondán keresztül). Ajánlott 1000 ml 10%-os glükózoldat intravénás adagolása is. A propionátokat (pl. Ruminogén pulv.), amelyek kedvezően hatnak a bendő mikroflórájára, állatonként és naponta 100 g-nyi mennyiségben célszerű bejuttatni 3-4 napon át, perorálisan. A B-vitamincsoport tagjainak pótlásáról, a szív- és érrendszer támogatásáról, valamint antihisztamin készítményekkel való ellátásról egyaránt gondoskodni kell.
Ketózis
E kór a nagy tejtermelésű tehenek tünetekben is megnyilvánuló anyagcserezavara, amelynek lényege, hogy a vér ketonanyagszintje hirtelen 0,2-0,5 mmol/1-ről 1,8-7,0 mmol/1-re emelkedik, a plazma glükózszintjének esésével egyidejűleg. Leginkább többször ellett egyedeken, ellést követően, tél végén, tavasz elején jelentkezik. Olyan esetekben, amikor a ketonanyagok szintje a vérplazmában 0,9-1,5 mmol/l, de klinikai tünetek nem észlelhetők, szubklinikai ketózisról beszélhetünk. A ketonanyagok egyszer használatos reagenscsíkokkal egyszerűen kimutathatók.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Afrikai lópestis

Kórokozó. Orbivirus okozta betegség. Magyarországon eddig nem állapították meg. Tünetek. Az afrikai lópestis a lófélék …

Hozzászólás