Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Az istálló tetőszerkezete

Állategészség védelem: Az istálló tetőszerkezete

Az istálló tetőszerkezete két részből áll: az egyik a födém, amely a hőszigetelést és a teherhordást, a másik a tetőhéjazat, amely a csapadékvédelmet biztosítja. E két elem gyakran egybeépített, ún. tetőfödém, amely különböző szerkezeti elemekből és rétegekből tevődik össze, és együttesen oldja meg az előzőekben említett funkciókat.
A födém hőszigetelése rendkívül fontos szempont az istállóépület hőforgalmában. A falakhoz viszonyított hőszigetelési igény itt jóval nagyobb, mintegy 1,5-szeres, hiszen a nedvesebb és melegebb levegő a felső légtérben helyezkedik el, és ennek harmatpontja is magasabb, mint a padozat felett. A párakicsapódás 2-3 °C-os hőmérséklet-csökkenéskor megindul a födém felületén. A hőszigetelés mértéke iránti igényt meghatározza a külső levegő és az illető állatfaj tartózkodási (termelési) zónájának alsó hőmérséklete közötti különbség.
Előfordulhat, hogy az elégtelen szellőzés vagy a vártnál tartósabb és hidegebb külső hőmérséklet miatt páralecsapódás következik be. Ennek mérséklésére a födém belső felületén szükséges ún. párakésleltető réteget alkalmazni, valamint építészeti szempontból szükséges helyesen tervezni a páradiffúziót, vagyis azt kell elérni, hogy a födémbe kevesebb pára jusson, mint amennyi abból a legkedvezőtlenebb esetben is eltávozni képes.
A kicsapódott pára visszacsepeg az állatokra, és az átnedvesedett födém hővezető képessége megnő, ami tovább fokozza a párakicsapódást. Ebben a körfolyamatban az istálló levegőjének páratartalma folyamatosan a telítettségi határon lesz, ennek következtében növekszik az állatok hőleadása, és megbomlik a szervezet hőegyensúlya, aminek az állatok megfázása lesz a következménye. A páralecsapódás szempontjából veszélyesek az ablakok (tetőablakok) és a szellőzőkürtők is, amelyek hőhidaknak tekinthetők, így kialakításuk különösen gondos építészeti megoldást igényel.
Az istállók túlzott nyári felmelegedéstől való védelmét biztosítják a padlásteres tetőszerkezetek. A lapos tető alkalmazásakor egy felső réteggel lehetővé kell tenni a tetőszerkezet árnyékolását, ez alatt pedig folyamatosan gondoskodnak a felmelegedett levegő eltávolításáról. Az ilyen megoldást hidegfödémnek vagy hidegtetőzetnek nevezik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás