Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Az istállók

Állategészség védelem: Az istállók

A lábazatfal szigetelése fölött áll a felmenőfal, amelynek fontos szerepe az istálló légterében a megfelelő hő- és páraforgalom fenntartása. Megfelelőek azok a felmenőfalak, amelyek jó hőszigeteléssel és megfelelő hőkapacitással rendelkeznek, rajtuk keresztül páralecsapódás nélkül érvényesül a páradiffúzió, és a rágcsálók nem tudják megrongálni.
A nyílászáró szerkezetek közül az ajtók szerepe lényeges, törekedni kell a jó zárhatóságra. A hidegre érzékeny fiatal állatok istállóinak két végén célszerű „szélfogót” építeni, amely helyiség alkalmas lehet pl. alom vagy takarmány elhelyezésére. Ha ez nem lehetséges, akkor a szabadba nyíló ajtókat jó hőszigeteléssel kell ellátni, és a páravédelemről is gondoskodni szükséges.
Az ajtók száma és mérete feleljen meg az ott tartott állatok igényének. Ló- és szarvasmarha-istállóban 25-30 állatra egy ajtót ajánlatos tervezni. Az ajtók száma legalább kettő legyen épületenként, azok kifelé nyíljanak, az állatokat mozgásukban ne akadályozzák, és az áthaladáskor ne okozzanak sérüléseket. Ha az alsó és felső ajtófél külön-külön nyitható az alsó fél nyitásakor jól megoldható a szellőztetés, miközben az állatok nem tudnak az istállóból kijutni. Télen kerülni kell az ajtókon át való szellőztetést.
Az ablakok lehetővé teszik az istálló megvilágítását, valamint a szellőztetést. Az ablakfelület nagyságát az istállóban tartott állatfaj igénye szabja meg. Az ablakokat oldalt vagy/és a mennyezeten helyezik el. A felülvilágító előnye az egyenletes megvilágítás, hátránya a nagy lehűlő felület télen, illetve az istálló hőmérsékletének növelése nyáron.
A szellőztetés céljára való alkalmazásuk télen és nyáron egyaránt aggályos, mert a nyitott ablakok közvetlen környezetében sajátos, kedvezőtlen mikroklíma alakul ki. Az itt lévő állatok sok hőt veszítenek főleg áramlással és sugárzással, a testfelületük nem egyenletesen hűl le, ezért gyakran alakulnak ki légzőszervi betegségek. Jó megoldásnak látszik a fixen beépített ablakok és a mesterséges szellőztetés alkalmazása.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás