Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: Gyógyszert tartalmazó takarmánykeverék

Állategészség védelem: Gyógyszert tartalmazó takarmánykeverék

Gyógyszert tartalmazó takarmánykeveréket csak az állatorvos rendelvényére vagy általa láttamozott megrendelésre lehet előállítani. A rendelvényt a keverőüzem a takarmány kiadásától egy évig köteles megőrizni. A gyógyszeres takarmánykeverék előállításához szükséges még a területileg illetékes állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás, gyógyszeres előkeverék előállításához az Állatgyógyászati Oltóanyag-, Gyógyszer- és Takarmány-ellenőrző Intézet előzetes véleménye is. Az engedélyt akkor adják meg, ha a keverőüzem a minőségi követelményeknek megfelelő takarmány előállítására alkalmas műszaki feltételekkel, valamint az állatorvos szakmai irányításával rendelkezik. Az állatorvos szakmai felügyelete az állatgyógyászati készítmények beszerzésének, tárolásának, jelölésének és folyamatos felhasználásának, továbbá a gyógyszeres takarmány gyártmánylapjának ellenőrzésére terjed ki.
A gyógyszerek körébe tartozó, kokcidiózis elleni készítmény és más hozamfokozó a forgalomba hozatali engedélyben foglaltak szerint állatorvosi vény nélkül is bekeverhető a takarmánykeverékekbe és vény nélkül forgalmazható.
A különféle betegségeket kiváltó kórokok rendkívül változatosak, ám az állati szervezetben ezek hatására kialakuló elváltozások – függetlenül a kóroki tényezőtől – sok hasonlóságot mutatnak. Az alapvető kórfolyamatok ismerete, a megjelenő klinikai tünetek és más adatok lehetővé teszik a mielőbbi kórhatározást, a helyes diagnózis felállítását, majd ennek nyomán a betegség gyógykezelését, illetve fertőző betegség esetén a megelőzést (járványvédelmet) szolgáló intézkedések megtételét, a további károk elhárítását.
A betegség során a szervezetben, a szövetekben vérkeringési zavarok, regresszív elváltozások, proliferatív folyamatok és mindezek együttes előfordulása esetén a gyulladás különböző formái alakulnak ki.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás