Kezdőlap / Csontritkulás / Általánosságban a csontritkulásról

Általánosságban a csontritkulásról

A csontritkulás más néven oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen tünetet nem okoz. A betegség során a csontok meggyengülnek, aminek hatására könnyen eltörhetnek. Előrehaladott állapotban akár egy előrehajolás is csonttörést eredményezhet. Súlyos esetben a csigolyákra is hatással lehet, ami görnyedéshez és a testmagasság csökkenéséhez vezet. A csont ereje a csont alakjától, méretőtől és sűrűségétől függ. A csont ásványi anyag tartalma és szerves anyag tartalma fontos tényező.
Megállapítani a betegségét az úgynevezett csontsűrűség méréssel lehet. Ezen kívül létezik duális energia röntgen absorptiometria. Ez a legpontosabb eljárás, a leveszélyeztetettebb területekről könnyen kiszűri a csontritkulást.
Legsúlyosabb következmény a combnyaktörés, aminek a következménye a jelentős mozgáskorlátozottság.
A csontritkulás nem befolyásolja a csontok alakját, hanem a csontsűrűség jelentősen lecsökken, az ásványi és a szerves anyagok fokozatoson veszítenek számukból. Manapság is kutatják, hogy mi lehet a kialakulásának oka, valószínűleg csontfejlődés zavarával állunk szembe. A csont belső szerkezete 30 éves korig cserélődik, majd utána lelassul a folyamat, kevesebb ásványi és szerves anyag termelődik, mint amennyi lebomlik. Sokat tehetünk egészségünkért D-vitamin és kalcium szedésével. A D-vitamin elengedhetetlen a kalcium felszívódásához, a kalcium a csont alkotórésze és serkenti a csontképződést. A betegség kockázata nagy mértékben függ attól, hogy 35 éves korig mennyi csonttömegre tett szert az ember. Minél többre, annál kevésbé van kitéve a betegség esélyének. Sporttal enyhíthető vagy meg is előzhető a csontritkulás.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csontritkulás megelőzése

Az egészséges csontozathoz mindössze három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, D-vitaminra és kalciumra. A rendszeres …

Hozzászólás