Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Amikor a gyermek feje fáj

Amikor a gyermek feje fáj

Mitől fáj a gyerek feje? – esik kétségbe a szülő. Azonnal valamilyen súlyos betegségre kezd gyanakodni, például agydaganatra. Csak a CT vagy MR vizsgálat nyugtatja meg, hogy szó sincs erről. A negatív lelet után a család fellélegzik, már nem is tartják annyira tragikusnak, hogy gyakori a keserves panasz: „anyu, apu, nagyon fáj a fejem!”
A fejfájás a gyermekeket sem kíméli, de a kicsik csak ritkán tudják pontosan behatárolni, hol és hogyan fáj. Kevesen vannak tisztában azzal, hogy bizony nemcsak a felnőtteket kínozzák fejfájás-betegségek. Nagyon sok olyan betegség létezik, melynek tünetei között ott a fejfájás is. Előidézheti valamilyen lázzal járó kór, magas vérnyomás, orrmelléküregek gyulladása, a fogak, a fül megbetegedései. Sok gyógyszer mellékhatásai között is számon tartják a fejfájást.
Ideggyógyászati problémára kell gyanakodni, ha főként éjszaka, éhgyomori, hányinger nélküli hányással kísért kínok gyötrik a gyermeket. Magyarországon a fejfájós gyerekek 90 százalékánál elsődleges a „fejbaj”, 10 százalékuknál az előbb felsorolt más okokra vezethető vissza. Az elsődlegesek közé tartozik a migrén, mely többnyire féloldali, lüktető jellegű fájdalom, melyhez hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység társul. A megelőző tünetek közé tartozik a fülzúgás, a végtaggyengeség, érzészavarok vagy egyensúlyzavar. A rohamok elég ritkán jelentkeznek, és körülbelül két órán át tartanak.
Van egy másik fajta, az úgynevezett tenziós fejfájás, ez tompa jellegű, délután jelentkezik, és hosszú ideig tart. Az ettől szenvedő gyerekek általában szorongóak, családi konfliktus, tanulási probléma vagy önbizalomhiány lelhető fel a háttérben.
Felelőtlen az a szülő, aki a fejfájós gyereket azzal vigasztalja, hogy majd kinövi vagy hogy ez családi vonás. Szimulálással se vádolja, ellenkező hatást érhet el vele. Figyeljen oda csemetéje panaszaira, és mielőbb vigye el orvoshoz. A szakszerű vizsgálatok kiderítik a diagnózist, és utána haladéktalanul elkezdhető a kezelés.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply