Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Amikor a szülés után valami nem működik

Amikor a szülés után valami nem működik

A szülés után az anyukák többségénél általában jelentkezik egy bizonyos fokú kedvtelenség, rossz hangulat, egyéb pszichés, rövidebb-hosszabb problémák, azonban ezek csak súlyos és kivételes esetekben járhatnak komolyabb következményekkel, illetve húzódhatnak el.

A szülés után ezek az úgynevezett perinatális zavarok személyenként változhatnak, lehet, hogy valakit egyáltalán nem érint a kérdés, míg mások olyan hirtelen és mélyen átfordulhatnak, hogy legvégsőbb esetben akár gyermekük ellen is fordulhatnak.

A baby blues a szülést követő néhány napon belül jelentkezik, általában a nők 60-80 százalékát érinti. A jelenség évszázadok óta ismert, általában egy hétig tart csak a szomorúsággal, kialvatlansággal járó állapot. Mindezeken túl egyéb, akár rémisztő tünetek is lehetnek; az anyuka még az egyik pillanatban nevet, majd hirtelen sírni kezd, ingerlékenyebb. Ha ez az állapot nem akar megszűnni egy hét múlva sem, akkor sokkal komolyabb figyelmet érdemel, nehogy átforduljon depresszióba vagy más szélsőséges állapotokba.

A szülés utáni depresszió már új keletű probléma, a kismamák 10-15 százalékát érintheti. Az állapot általában az első hónap végén jelentkezik, vagy akár a baby blues után, tünetei pedig hasonlatosak a sima depresszióhoz; levertség, rosszkedv, szorongás, félelem, fáradékonyság, ingerlékenység, étvágytalanság, koncentrációs zavarok. Azt mindenki tudja, hogy a mindennapi stressz a depresszió egyik melegágya, márpedig a terhesség, a szülés, majd a kicsi érkezése és nevelése is egy igen stresszes állapot a tapasztalatlan anyuka számára, így a szülés utáni depresszió szinte törvényszerűen bekövetkezik.

A perinatális zavarok megelőzésénél, illetve leküzdésénél az elsődleges gyógyír a család, a családtagok közelsége. A figyelem a legfontosabb, ne hagyjuk magától megoldódni ezeket a problémákat. Abban az esetben, amikor a szerettek segítsége, illetve az egyes terápiák alkalmazása már nem elég, a gyógyszeres kezelést kell megkezdeni .

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás