Kezdőlap / Állatok / Kutya / Angol szetter

Angol szetter

Az angol szettert a 17. században tenyésztették ki Nagy-Britanniában, ahol a különböző grófságok szigorúan őrizték a vérvonalaikat.

Megjelenése: Hosszú, hullámos, fehér szőrű kutya, amely kékesfekete vagy narancsvörös foltokkal tarkított. 60-63 cm magas, elegáns fajta. Hasonlít a hosszú szőrű pointerre. Koponyája kissé domború. Szeme barna. Füle a fejéhez simulva lelóg. Háta rövid, egyenes, feszes, ágyéka erős. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Szőrzete közepesen hosszú, selymes.
Könnyen kezelhető, kiváló vadászeb volt, de mint a legtöbb szép küllemű fajta, egyre inkább divatkutyává válik.

Az angol szetter kitűnő vadászkutya. Madarak vadászásra használják. Feladata a terület feltérképezése, a vad megtalálása és felreppentése. Magyarországon nem használják, hiszen a pompás szőrzetének vadászat utáni rendbetétele fárasztó munka.

Természete: Az angol szetter nagyon kedves, lágy, kifinomult, érzékeny természetű kutya. A kölyök kutya szeretetreméltó külseje csintalan, határozott akaratú ebet takar, aki mindig a saját szórakozását keresi. Az angol szetter intelligenciája miatt kifejezetten kellemes az együttélési. Nagyon könnyen nevelhető, tanítható. Az angol szetter imád az emberek társaságában lenni és egy kölyök igen kártékony lehet, ha huzamosabb ideig magára hagyják. Emiatt akár engedetlenné és alkalmi süketté válhat, ha úgy véli, hogy az aktuális tevékenység érdekesebb, figyelemfelkeltőbb, mint amire mi gondoltunk.

Az angol szetter nagyon mozgásigényes fajta. Rendszeres sétáltatás, szabad kötetlen szaladgálást igényel.

Testtömeg: 25-32 kg
Alomszám: 6-8 kölyök
Várható élettartam: 10-14 év

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hamilton kopó

A Hamilton kopó egy vég kutyafajta. Létrejötte az 1800-as évekre tehető. Nevét tenyésztőjétől A. P. …

Leave a Reply