Kezdőlap / Állatok / Kutya / Bischon Frise

Bischon Frise

A Bischon Frisé feltehetően a máltai selyemszőrű kutyából alakították ki más, kis termetű kutyák keresztezésével. A Bischon Frisé hasonlít a máltai selyemkutyához, a bolognese-hez, a havanese-hez és a coton du tulearare-hoz, és vélhetően ugyanonnan származnak. Elterjedt az a nézet, hogy ezeket a kistestű kutyákat tengerészek vitték magukkal az atlanti-óceánon keresztül, Spanyolországból a Kanári-szigetekig hogy elcseréljék, illetve eladják őket.

Teste: A Bichon Frisének fejlett mellkasa van, jól kirajzolódó szüggyel és felhúzott horpasszal. Lágyéka viszonylag széles, izmos és kicsit ívelt. Farkát a háta fölé tartja, de nem kunkorítja fel. A nyak viszonylag hosszú és büszkén tartja a fejet. A lapos koponya hosszabb, mint az arcorri rész. Lelógó fülei vége az arcorri rész közepéig ér. Nagy és kerek szemei vannak; a fehérjük egyáltalán nem látszhat.

Marmagassága: A maximális magasság 30 cm, de a kiállításokon az ennél kisebb egyedeket preferálják.

Testtömege: A Bichon Frisé mintegy 4 kg súlyú; ám a nehezebb, akár 7 kg-os egyedek sem ritkák.

Szőrzete: A finom, selymes szőrzet kis csigákba csavarodva lóg; legalább 7-10 cm hosszúnak kell lennie.

Színei: Mindig fehér, ritkán enyhe krémszínű keveredve. Az orrnak, az ajkaknak és a szemhéjaknak feketék , de a bőr többi részén is erős a pigmentáltság. Minden Bichonra jellemző az „udvar”, azaz a szem körüli széles, pigmentált terület.

Természete: A kiváló alkalmazkodóképességű, nagyon vidám, bátor Bichon hatalmas rajongótáborra tett szert mióta hetvenes évek vége felé előtűnt a semmiből. Szőrgolyóra hasonlító külseje ellenére vakmerő és nagyon szívós kutya.
A bichonok intelligensek, nagyon jó a természetük, és szinte bármire meg lehet tanítani őket. Tele vannak szeretettel, kiválóan megfelelnek terápiás célokra. Rendkívüli módon igénylik az emberek társaságát.

Alomszáma: 3-4 kölyök
Várható élettartama: 10-12 év

Ezt mindenképpen olvasd el!

Schwyzi kopó

Nagy múltú svájci fajta. Vélemények szerint egyiptomi vadászkutyák leszármazottja. Az első fajtaleírás 1882-ből származik, de …

Leave a Reply