Anorexia

Az anorexia egy komplex táplálkozási zavar, amely az egészségre igen veszélyessé válhat. Aki anorexiában szenved, visszautasítja az evést, mert retteg a hízástól, ugyanakkor eltorzult testképpel rendekezik: sosem látja magát elég vékonynak.
Rosszul van attól, hogy elhízhat, sőt saját magát kövérnek tartja. Az étkezés emiatt állandó félelemmel tölti el, és örökké arra gondol, hogy mit szabad és mit nem szabad ennie. Minden e körül forog, a család és a barátok háttérbe szorulnak.
Az anorexia, akármennyire furcsán hangzik is, nem igazán az ételről és a testsúlyról szól. Az étkezési zavarok ennél összetettebbek, valami mélyebb problémát jeleznek: depressziót, magányt, bizonytalanságot, kényszert a tökéletességre, félelmet a kontrollvesztéstől. Mind olyan dolog, amit a fogyással nem lehet megoldani.
Fontos megérteni, hogy milyen hiánnyal vagy szükséglettel kapcsolódik össze az anorexia. Valaki például gyengének érzi magát az élet sok területén, de rájön, hogy az étkezését uralni tudja. Ha nemet mond az evésre még a legkínzóbb éhség esetén is, úgy érzi, ebben erős és sikeres.
Az evés megvonása látszólag arra is megoldást jelent, hogy az anorexiás megmeneküljön néhány bonyolult érzelemtől. Amikor ideje nagy részét azzal tölti, hogy az evésen és a fogyáson gondolkodik, eltörpülnek az élet más problémái vagy megoldandó érzelmi konfliktusai.
A probléma az, hogy az ösztönző erő, amit az éhezésből és a fogyásból nyer, nem tart sokáig. A fogyókúrázás nem ad megoldást arra a negatív önképre, ami az anorexia lényege. Az egyetlen dolog, ami ezt az önképet kijavítja, hogy ha sikerül azonosítani és megoldani azt az érzelmi hiányt, amit a nem-evéssel próbál betölteni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Értelmi retardáció

A népességnek mintegy 3 százaléka – ami elég tetemes rész! – olyan alacsony teljesítményt nyújt …

1 hozzászólás

  1. Egyik ismerősöm szenved ebben a betegségben. Borzalmas! :(

Hozzászólás