Kezdőlap / Egészség és fitness / Antibiotikum a konyhából: a fokhagyma

Antibiotikum a konyhából: a fokhagyma

Sokan ismerik és áldásos hatásai miatt rendszeresen fogyasztják a legtöbb háztartásban megtalálható aromás növényt, a fokhagymát. Már az ókorban is ismerték, egyesek amulettként hordták a nyakukban gerezdjét. Néphagyományunkban is használták a boszorkányok elriasztására. Bár fokhagymaillatú leheletünk miatt kényesebb embertársaink elriasztására is alkalmasnak tarthatjuk, a megfelelő időben elfogyasztott fokhagyma jó hatásairól nem kell lemondanunk.

A fokhagyma természetes antibiotikumként ismert, hatóanyaga az allicin. Fogyasztása nagy mértékben erősíti immunrendszerünket, az allicin mellett C-vitamin, de egyéb ásványianyag-tartalma (pl. jód, vas, szelén) sem elhanyagolható. Megfázásos időszakban hatásos a fertőzések megelőzésére, illetve szervezetünk jobban elbánik a náthával, influenzával, ha fokhagymát eszünk, akár mézzel együtt.
A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők többé-kevésbé jól ismert gyógyszere: a rendszeresen fogyasztott fokhagyma csökkenti a magas vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, illetve csökkenti a koleszterinszintet.
A rákmegelőzésben, illetve -gyógyításban is segítségünkre lehet. Egereken végzett kísérletek bizonyítják, hogy a fokhagyma gátolja a rákos sejtek növekedését. Azokban az országokban, ahol sok fokhagymát fogyasztanak (pl.Távol-Kelet, Mexikó) bizonyítottan jóval alacsonyabb a rákos megbetegedések száma, mint máshol.

A fokhagyma gyógyító szerként való használata nem merül ki ennyiben. Az első és második világháborúban sebek kezelésére használták. Hatásosan alkalmazható köröm- és hüvelygomba ellen, külsőleg pattanások kezelésére. A baktériumok mellett más élősködőket is hatásosan elpusztít, használata elterjedt bélfertőzések és hasmenés esetén. A népi gyógyászat köhögés, sőt tüdőgyulladás és tuberkolózis ellenszereként is ismeri.
Fogyasztása leginkább nyersen ajánlott, betegségek megelőzésére napi 2-3 gerezdet érdemes megennünk. Ha valakit a fokhagyma szaga zavar, készíthet alkoholos fokhagymatinktúrát, vagy dönthet a fokhagymakapszula mellett is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás