Anyatej allergia

A csecsemők anyatej allergiájának oka az anya táplálkozásával áll kapcsolatban. Az anya étrendjében előforduló tej, szója, mogyoró fehérjéi az bejutnak az anyatejbe, valójában az ezek által kiváltott allergiás reakciót nevezik anyatej allergiának.
A leggyakoribb kiváltója ennek, ha az anya tehéntejet fogyaszt, szoptatáskor pedig ez bejut a csecsemő szervezetébe, majd allergiás reakciókat okoz. Gyakori okozója még a tojás, a szója, a mogyoró, a hal, vagy a búza. Tünetei a hasmenés, gázképződés, véres széklet, csalánkiütések és a nyugtalanság.
Ahhoz, hogy a csecsemő anyatej-allergiáját megszüntessük, anélkül, hogy a szoptatást abba kellene hagyni, az anyának érdemes az allergizáló ételeket egy időre – egy-két hétre – kiiktatnia az étrendjéből. Ezek az anyagok ugyanis körülbelül egy hétig képesek az anyatejben maradni, utána már nem észlelhetőek.
A legtöbb baba allergiája megszűnik, ha az anya elhagyja a tejet és a tejtermékeket az étrendjéből. Ha nem fogyasztunk tejtermékeket, akkor azonban valamilyen más forrásból kell a kalciumot pótolnunk.
Ha a baba állapota nem javul a tej elhagyásának hatására, akkor más allergizáló ételeket próbáljuk mellőzni, mint a tojást, a szóját vagy a mogyorót. Ha már nem mutatkozik allergiás reakció ezek valamelyikének elhagyása után, akkor azt az ételféleséget továbbra sem ajánlott fogyasztani. Érdemes orvos vagy szakember véleményét kikérni, hogy mivel helyettesíthetőek az elhagyott ételek, megelőzve így az esetleg drasztikus étrendváltoztatással járó gyengeséget.
A legtöbb gyermek idővel kinövi az allergiáját, de az anyának jó elkerülnie az allergiát okozó ételeket addig, amíg a kicsi szopik.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás