Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Atkák a nappaliban

Atkák a nappaliban

A nappaliban jelen levő atkák mennyiségét leginkább befolyásoló tényezők a padló fajtája, a bútorok, valamint a lakástextíliák. Az allergén szegény környezet számára a kemény felületű padlók a legideálisabbak, a parketta és a linóleum. Ha azonban az allergiában szenvedő nem használja rendszeresen a helyiséget, elfogadható a padlószőnyeg. A kényelem érdekében a kemény padlós felületeken használhatunk mosógépben mosható kisebb pamutszőnyegeket, melyeket könnyebb tisztán tartani, mint a különlegesebb eljárást igénylő gyapjúszőnyegeket. Figyeljünk oda, hogy úgy helyezzük el a szőnyegeket a kemény burkolaton, hogy azok ne csúszkáljanak, ha rálépünk.
A parketta vagy a linóleumpadló takarításánál ne feledjük, hogy az arra érzékenyeknél sok, erősen illatosított háztartási termék, például a takarító- és fényezőszerek, maguk is kiválthatnak irritációs reakciót. Erre az esetre kaphatóak nem illatosított termékek is.
Az allergiában szenvedők számára a szőnyegnek, mint a poratkák és penészgomba gyűjtőhelyének, fontos szerepe lehet. Ha ezek az allergének súlyosbítják tüneteinket, gondoljuk meg a padlószőnyeg eltávolítását a rendszeresen használt szobákból. Ha azonban allergiás reakciónk enyhe, lehet, hogy a rendszeres porszívózás és időnkénti tisztítás is elég tüneteink kézben tartásához.
A háztartási szőnyegtisztítók ugyan eltávolítják a kosszal együtt az atkákat és az allergéneket, de előfordulhat, hogy végül magasabb atkaszintet eredményeznek, mert a szőnyeg hátoldalán összegyűlt víz nagyon megnövelheti a levegő páratartalmát és ezáltal ideális környezetet biztosít az atkák szaporodásához.
A textilkárpitozás az atkák melegágya. Ezeket le kell cserélni bőrre vagy műbőrre, amiről hetente el lehet távolítani a port és az atkákat egy nedves ronggyal. Nagy valószínűséggel marad néhány textilbútorunk, ha más nem, egy-két elszórt díszpárna. Kaphatók azonban kész atkavédő huzatok párnákra és ágyakra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás