Mézallergia

Allergia akkor jön létre, ha az immunrendszer valamilyen dolgot a szervezetben veszélyesként azonosít. Mivel a méhek a méz előállításához pollent használnak, azok, akik allergiásak a pollenre vagy a méhcsípésre, könnyen lehet, hogy a mézre is azok. Mindenkinél különféleképp jelenhet meg ez az allergia, de általában nem életveszélyes reakció és viszonylag könnyen gyógyítható.
Amikor az immunrendszer tévesen ellenséges dologként azonosítja a mézet, antitesteket és hisztamint bocsát ki, hogy megküzdjön vele. Ez a reakció okozza az allergiás tüneteket. Attól függően, hogy mennyire érzékeny valaki, a tünetek lehetnek enyhébbek vagy súlyosabbak. A méz elég könnyen elkerülhető, mert nem mindennapi összetevő az ételekben.
A mézallergia tünetei a száj vagy az ajkak bedagadása, orrfolyás, könnyezés, a torok viszketése, tüsszögés és csalánkiütések. Előfordulhat bőrgyulladás, fejfájás is.
A legáltalánosabb kezelési módja az, hogy a tünetek megjelenésekor antihisztamin tartalmú gyógyszert veszünk be. A hatékonyabbakat orvos írja fel.
Legkönnyebben úgy előzhetjük meg a mézallergiát, ha elkerüljük azokat az ételeket és italokat, amelyek mézet tartalmaznak. Kérdezzük meg, van-e valamiben, vagy olvassuk el az összetevőket. Van, ahol mézzel édesítik a teát, ezt is ki kell zárni.
Nagyon súlyos esetben előfordulhat anafllaxiás sokk is a méz hatására. Tünetei többek közt a szédülés, légszomj, ájulás. Az anafilaxiás sokk esetén mentőt kell hívni, mert életveszélyes lehet, házi szerekkel nem tudjuk kezelni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás