Kezdőlap / Cukorbetegség / Az 1- es típusú cukorbetegség

Az 1- es típusú cukorbetegség

Tünetei hirtelen, akár napok, vagy hetek alatt is bekövetkezhetnek. Az 1-es típusú cukorbetegségnél az immunrendszer a szervezet ellen fordul. A hasnyálmirigy nagyon kevés inzulint állít elő, vagy akár meg is szűnhet a termelődése. Egyes tudósok feltételezni vélik, hogy örökletes és környezeti tényezők – úgymint a vírusok- járulhatnak hozzá a betegség kialakulásához. Ez a betegség az élet bármely időszakában bekövetkezhet, ám bizonyított tény, hogy gyakrabban fordul elő fiatal-, vagy gyermekkorban. Kezelése inzulinnal történik, amennyiben a tüneteket nem ismerik fel időben, vagy a betegséget félrekezelik, bekövetkezhet a kóma, mint legsúlyosabb következmény. A betegség felfedezése előtt igen súlyos testsúlycsökkenés következik be, melyről akár azonnal meg lehet állapítani, hogy az illető cukorbeteg. Felismerhető még továbbá az egyén leheletének erős, jellegzetes acetonszaga matt, amelytől úgy tűnik a beteg, mintha alkoholt fogyasztott volna.

Kialakulásának okai lehetnek:

  • öröklés. Kutatók kimutatták, ha egy családban az apa vagy az anya cukorbeteg, nagy bizonyossággal a gyermek is cukorbeteg lesz.
  • környezeti tényezők közül egyes tudósok vizsgálatai a különböző vírusokat is felelősnek tartják a betegség kialakulásának okozójaként,
  • kutatók kimutatták, hogy csecsemőkorban a tehéntejjel etetett babáknál nagyobb számmal alakulhat ki a cukorbetegség, mint az anyatejjel táplált társaiknál.


Tünete lehet:

  • erős éhségérzet, a szokásosnál nagyobb mennyiségű táplálék bevitele a szervezetbe,
  • a szokásosnál nagyobb mennyiségű vizelet ürítése,
  • hirtelen bekövetkező testsúlycsökkenés,
  • igen erős levertség, fáradság, teljesítménycsökkenés,
  • bőrtünetek,
  • nőknél menstruációs-, férfiaknál akár potenciazavar.

Kezelése
Kizárólag inzulinnal történik, mely után szükségessé válik a napi rendszerességgel és többször végzett vércukorszint mérés. Az inzulinos kezelés mellé feltétlenül szükséges diétát beiktatni, valamint rendszeres testmozgást végezni az ideális testsúly megőrzéséhez, fenntartásához.
Külföldi kutatók több ezer embert vizsgálva megállapították, hogy a cukorbetegségben szenvedők nagyobb arányban válnak a különböző vírusok áldozatává, mint egészséges embertársaik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Hozzászólás