Kezdőlap / Állatok / Az állatok önzetlenül gyógyítanak

Az állatok önzetlenül gyógyítanak

Műszeres vizsgálatok igazolják, hogy az ember ölében doromboló macska képes csökkenteni a magas vérnyomást. Cukorbetegeknél a vércukorszint beállítása egyszerűbbé vált, ha kutya került a családba. Vakoknál egy vezető kutya barátsága képes megszüntetni a depressziót. A szellemi fogyatékosokat pedig bármely állat jelenléte segíti az érzelmeik kifejezésében.
A betegségek kezelésének sikere alapvetően függ a beteg ember lelki egyensúlyától. Megnyugtató dolog a szabadban sétálni egy kutyussal, ez idősebbeknél azért is hasznos, mert így legalább szabad levegőn mozognak egy kicsit.
Az állat társ helyett társ lehet, ha egyedül marad valaki. Idős korban vagy betegen már nehéz új kapcsolatokra lelni, ilyenkor sokan ösztönösen döntenek egy házi kedvenc mellett.
Számos vizsgálat és tapasztalat is bizonyítja az állatok gyógyító erejét. A négylábúak csak bizonyos allergiák esetén ártalmasak.
Magyarországon egyre több alapítvány, szervezet foglalkozik állatterápiával, orvosokat, etológusokat, pszichológusokat bevonva a munkájukba. Vannak, amelyek kutyákat képeznek ki gyógyító, segítő célokra – pl. a vakvezető kutyák vagy a hallás-sérülteket segítő kutyák -, de vannak olyanok, amelyek maguk foglalkoznak a gyógyító állatterápiák végzésével. Sajnos nagyon sok esetben az anyagi források hiánya gátolja a tevékenységüket.
Egyre elterjedtebb módszer, hogy rendszeresen visznek gyógyító kutyákat idősotthonokba, autista gyermekek közé, egészségügyi intézményekbe, börtönökbe, a jó hatás vitathatatlan mindegyik esetben.
A segítő kutya hatékony fizikai segítséget nyújthat gazdájának a mindennapi teendők elvégzésében. Pl. ajtónyitás, leejtett tárgy felvétele, villanykapcsoló és lift kezelése, baj esetén segítség hívása stb. Ha hallássérült a gazdi, akkor növeli a biztonságérzetét, mert jelezni tudja az általa hallott dolgokat, pl. ébresztőóra, telefon, ajtócsengő vagy egyéb zajok.
A család nélkül nevelkedő gyermekek személyiségfejlődése is pozitívan befolyásolható egy terápiás kutyus segítségével. A vele való szeretetteljes kapcsolat javítja a gyerekek önértékelését, fejleszti kapcsolatteremtő készségüket, és segíti a közösségbe való beilleszkedésüket is.
Állatterápiás kezeléseket nemcsak kutyákkal lehet végezni, a megfelelő állat kiválasztása az adott problémától függ. Lovasterápiát alkalmaznak mozgásjavító célból, de autista gyermekeket is úgymond “felráz” a lovakkal való foglalkozás.
A delfines terápia a vízben való könnyebb mozgás élményét adja a mozgási problémákkal küszködőknek, emellett jelentős pszichés hatása is van. Szelídített és vad delfineket egyaránt igénybe vesznek.
Használnak ilyen célokra kacagógerléket és teknősöket is, a velük való bánásmód jótékony hatással van a rászorulókra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Puma

A puma Észak-Amerika legnagyobb macskaféléje (néhány kisebb jaguárpopulációtól eltekintve). Hívják hegyi oroszlánnak vagy kaguárnak is …

Hozzászólás