Az allergiáról

Röviden definiáljuk az allergiát, illetve az allergiás megbetegedéseket. Számos, egymástól független betegség, közöttük az asztma, szénanátha, csalánkiütés stb… hátterében allergiás reakció áll. A tünetek akkor jelentkeznek, ha a szervezet olyan anyagokkal (allergénnel) kerül
érintkezésbe, melyre fokozottan érzékeny: pl. állati szőr, virágpor, házipor, illetve bizonyos élelmiszerek (tojás, dió, mogyoró, csokoládé stb.). Az allergiás beteg szervezetében már a legcsekélyebb mennyiségű allergén belélegzése, elfogyasztása vagy akár csak a megérintése is heves védekezési reakciót válthat ki, melynek során ellenanyagok (antitestek) szabadulnak
fel az idegen anyagok semlegesítésére. A védekezési reakció közben hisztamin és más vegyületek termelődnek, melyek allergiás reakciókat, tüneteket okoznak. Egyes orvosok szerint minden hatodik ember allergiás valamilyen anyagra.

Az allergia okai:

Az okokat három csoportra lehet sorolni:

  • környezeti
  • étrendi
  • egyéb

Pár szó a környezeti okokról. Ide sorolható az összes pollen, házipor, állati szőr, toll, egyes növények, stb… Ezek általában gyakran váltanak ki allergiás reakciót (köhögést, viszketést, tüsszögést, asztma rohamot, szénanáthát, és nem utolsó sorban szemviszketést).
Térjünk át az étrendi okokra. Gyakorlatilag minden étel előidézhet valamilyen formában allergiás reakciót. A legelterjedtebb allergének a következők: tej, tejtermékek, tojás, dió, hal, búza, liszt, csokoládé, mesterséges színezékek, kagyló, rák. Általában ezek hasmenést, hányást, hányingert, kisbabáknál felfúvódást, székrekedést okozhatnak.
Egyéb okok: Az ember majdnem mindenre lehet allergiás. Ide sorolhatóak a szappanok, illatszerek, parfümök, mosószerek, ékszerek, és az egyre gyakrabban tapasztalható agresszív rovarcsípések. Jellemző ezekre, a rovarcsípésekre, hogy a gyógyulása elhúzódó és fájdalmas.

Intelmek allergiásoknak:

Meg kell figyelni a tünetek kialakulását: mikor, melyik testrészen jelentkeznek, illetve milyen étel, anyag hatására fordul elő az allergiás reakció. Ha valaki a házimunka során sokat tüsszög valószínű allergiás a háziporatkára, (ne takarítson). A lelki feszültség elősegíti az allergia kialakulását, ezért próbáljuk meg a stressz helyzeteket elkerülni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply