Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Mi okozza az allergiát?

Mi okozza az allergiát?

Ahhoz, hogy segítsünk megválaszolni ezt a kérdést, nézzünk egy közönséges háztartási példát. Néhány héttel azután, hogy az új macska megérkezik a házba, apukának elkezd viszketni a szeme, és folyton tüsszög. A háromból egy gyerek elkezd köhögni és zihálni, különösen amikor a macska bemegy a hálószobájába. Az anya és a másik két gyerek semmilyen reakciót nem tapasztal a macska jelenlétében. Hogy tudjuk ezt megmagyarázni?

Az immunrendszer a test rendezett védekező mechanizmusa az idegen megszállókkal szemben, különösképpen a fertőzésekkel. Feladata felismerni, és reagálni ezekre az idegen anyagokra, amiket antigéneknek nevezünk. Az antigének olyan anyagok, amelyek az antitestek termelését okozzák. Az antigének allergiás reakcióhoz vezethetnek, vagy nem vezethetnek. Az allergének bizonyos antigének, melyek allergiás reakciót okoznak és az IgE termelését.

Az immunrendszer célja mozgósítani az erőit az invázió helyzetre és megsemmisíteni az ellenséget. Ennek egyik módja a védő fehérjék termelése, amiket antitesteknek hívünk, és specifikusan az idegen anyagokat veszik célba. Ezek az antitestek, orimmunoglobulinok (IgG, IgM, IgA, IgD), megvédenek és segítenek elpusztítani az idegen részecskéket a felületükre fűződve, ezáltal könnyebbé téve más immunsejteknek, hogy elpusztítsák azokat. Az allergiás ember kifejleszt egy specifikus típusú antitestet, amit immunoglobulin E-nek vagy IgE-nek nevezünk, válaszként a normális esetben ártalmatlan ideges anyagok ellen, mint például a macskaszőr. Összefoglalva, az immunglobulinok fehérjemolekulák csoportjai, amik antitestekként viselkednek. Öt különböző típusuk van: IgA, IgM, IgG, IgD és IgE. Az IgE az allergia antitest.

(1967-ben a férj és feleség alkotta Kimishige és Teriko csapat felfedezett egy korábban nem ismert immunglobulin típust az allergiás embereknél. Gamma E globulinnal vagy IgE-nek hívták)

A macskás példában, az apa és a legfiatalabb lánya IgE antitesteket termelt nagy mennyiségben, ami a macska allergént támadta meg, a macskaszőrt. Az apa és a lánya most érzékeny vagy hajlamos allergiás reakcióval reagálni a későbbiekben és ismételten a macska allergénre.
Tipikusan, van egy időszak az „érzékennyé válásra” mely hónapoktól kezdve évekig eltarthat az allergiás reakció előtt. Habár időnként előfordulhat, hogy az allergén első expozíciójakor történik allergiás reakció, de annak előzetesen kapcsolatban kellett lennie az immunrendszerrel, hogy ilyen módon reagálni tudjon rá.

Az IgE egy antitest, mely mindannyiunknak van kis mennyiségben. Az allergiás emberek az IgE-t nagy mennyiségben termelik. Normális esetben ez az antitest fontos azért, hogy megvédjen minket a parazitáktól, de nem a macskaszőrtől vagy más allergénektől. Az érzékenységi periódusban a macskaszőr IgE túlzottan termelődik, és a szőrmék szintén potenciálisan veszélyes sejtek, melyek vegyi anyagokat tartalmaznak. Ezek a sejtek képesek allergiás reakciót kiváltani a szőrre. Ez amiatt van, mert a reakció a macskaszőrre és a szőr IgE-je irritálja a sejteket, és emiatt különböző vegyi anyagokat bocsátanak ki, beleértve a hisztamint. Ezek a vegyületek viszont gyulladást okoznak és tipikus allergiás tüneteket. Így válik az immunrendszer eltúlzottá és képes allergiás reakciót okozni, amikor egy allergén stimulálja.

A macskaszőr expozíciójára az anya és a másik két gyerek más antitesteket termel, melyek közül egyik sem okoz allergiás reakciót. Ezeknél a nem allergiás családragoknál a szőr részecskéket az immunrendszer eseménytelenül megszünteti, és a macska semmilyen hatással nincs rájuk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás