Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Az álmennyezetek hasznossága

Az álmennyezetek hasznossága

Egyre nagyobb tért hódít az álmennyezet. Néhány jobbára csak az irodákba volt divat, manapság pedig egyre több lakóházban, családi házban is feltűnik.
Az álmennyezet nagy előnye, hogy a belső tereket jobban tudjuk vele hangsúlyozni. Többféle álmennyezetet lehet megkülönböztetni burkolat és tartószerkezet szerint. A legismertebb és a legelterjedtebb változata a gipszkartonból készült álmennyezet. Az álmennyezettel a belmagasságot tudjuk csökkenteni és kiválóan alkalmas a villamos, elektromos kábelek elrejtésére is. Amennyiben nemcsak a belmagasságot csökkentése a célunk, hanem a kábelek elrejtése is célszerű a gipszkazettás álmennyezetet választani, mert a villamosági szerelés esetén a kazetta könnyen, sérülés mentesen visszahelyezhető. Fontos tudni, hogy az álmennyezet nem teherhordó szerkezet, tehát nehezebb tárgyakat nem tudunk rajta ráterhelve elhelyezni. A gipszkartont eleinte elsősorban falszerkezetként vagy takarószerkezetként használják. Ma már egyre többen alkalmazzák álmennyezeti célra is. A gipszkarton gyorsan felszerelhető, esztétikailag maradandó és ha szigetelő paplannal kombinálják a beépítését további kedvező hatásokat lehet elérni vele. A szigetelésnek köszönhetően csökken a fűtési költség.
Az álmennyezettel javíthatjuk a helység akusztikáját is. Az álmennyezeteknél fontos kritérium, a tűzállósági megfelelés is. A lakóterünk kialakításánál jelentőséget kap az is, hogy a gipszkazettás álmennyezetek fokozott páratűréssel rendelkeznek.
Összefoglalva a gipsz alapanyagú álmennyezetek nem éghetőek, ezenkívül jó hangszigetelő és páratűrő képességgel rendelkeznek. Az álmennyezetek tehát nélkülözhetetlenek a modern kori lakásokban.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Norvégia építészeti csodái

Számos építészeti remekmű díszíti Norvégia országát, ezek közül kiemelendő a legnagyobb és leglenyűgözőbb Heddali fatemplom. …

Leave a Reply