Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Az alvás és az elhízás

Az alvás és az elhízás

sleep2A legújabb kutatások rendkívül érdekes összefüggést fedeztek fel az alvás és az elhízás között…

Nem ér el eredményt az éhezéssel? A harmadszor is leadott kilók mindig megtalálják az utat visszafelé? Készen áll új ötletek meghallgatására a fogyással és a cukorbetegséggel (más néven diabétesszel) kapcsolatban? Akkor rajta!

A túlsúly gyakran együtt jár a cukorbetegséggel. A cukorbetegség előre megjósolt elterjedése jelentősen meggyorsította a két baj együttes legyőzésére irányuló kutatásokat. A CDC (Járványügyi Hivatal a W.H.O-n az Egészségügyi Világszervezeten belül) jóslata szerint a 2000-ben születettek közül átlagosan minden harmadik emberben az élete során valamikor diabétesz fog kialakulni. Az Egyesült Államokban lévő Department of Health and Human Services (Népjóléti és Egészségügyi Hivatal) szerint 2025-re világszerte mintegy 300 millió embernél fognak cukorbetegséget diagnosztizálni. Ez önmagában sokkoló!

Jó hír! Ha helyesen alszik, megoldódhat súlyproblémája!

A jó hír azonban az, hogy néhány új kutatási eredmény érdekes összefüggéseket talált az alvás és a túlsúly között. Dr. Robert Verona és a norfolki, valamint a virginiai kollégáinak jelentése szerint a túlsúlyos emberek kevesebbet alszanak, mint a normális testsúllyal rendelkező társaik. A testtömeg index (azaz BMI = Body Mass Index) különféle előre felállított kategóriákat jelent a testtömeg alapján a magasság és a testsúly arányának számításához. Ennek felhasználásával jutottak arra az előbbi összefüggésre a kutatók. Ha ezt elolvassák, azonnal le fognak ülni a kanapéra.

Elégtelen mennyiségű alvás = nagyobb éhségérzet

A tanulmányuk szerint ugyanis az elégtelen mennyiségű alvás az agyban változásokat eredményez, ezáltal pedig a hormonok elválasztásának abnormális megváltozásához vezet. Ennek következménye pedig jó néhány egészségügyi probléma, például egésznapos álmosság, gyors hangulat ingadozás, depresszió, megváltozott étkezési szokások és nagyobb éhségérzet, amik következtében pedig további alvászavarokkal zárul be az ördögi kör.

20-30 perccel több alvásidő és elfelejthetjük a diétákat!

Az átlagember kevesebbet alszik éjszakánként napjainkban, mint száz évvel ezelőtt. Ahogy csökkent az átlagos éjszakai alvásidő, úgy növekedett a túlsúly és annak hűséges útitársa a cukorbetegség. A norfolki tanulmány rámutatott arra, hogy a normál súlyú emberek naponta átlagosan 16 perccel alszanak többet, mint a túlsúlyosak. Ez pedig azt jelenti, hogy az egy éjszakára jutó alvásidő akár 20-30 perccel való megnyújtása segíthet a súlyfeleslegtől való megszabadulásban. Hurrá! Felejtsük hát el a diétákat, és rázzuk fel a párnánkat!

Nem csak a mennyiség, a minőség is fontos!

Egy másik tanulmányból az derül ki, hogy az emberek nem csak kevesebbet alszanak napjainkban, hanem az alvásuk kevésbé pihentető. Úgy tűnik, hogy az ún. “pihenésszegény alvás” (NRS = Nonrestorative Sleep) napjaink modern és iparosodott társadalmának köszönhető. Az emberek fáradtan kelnek fel reggelente és az egész napjukat ingerlékenyebben töltik, kevésbé tudnak koncentrálni, és talán rosszabb teljesítményt nyújtanak a munkájukban, még annak ellenére is, hogy elegendő számú órát töltöttek alvással. A “pihenésszegény alvás” számos betegségben is szerepet játszik. Ilyenek például a szívbetegségek, a fibromyalgia (krónikus, nem gyulladásos fájdalomszindróma), a depresszió és a diabétesz is.

Mennyi alvás elegendő?

A gondolatmenet tehát elvezet bennünket a végső kérdéshez: Mennyi alvás elegendő? Erre a válasz pedig ősrégi: “Attól függ.” Az amerikai alváscentrumok elkészítettek bizonyos ajánlásokat ezzel kapcsolatban:
– csecsemők/gyermekek: 17 – 18 óra naponta,
– 4 éves kortól: 10 – 12 óra naponta,
– 10 éves kortól: 9 – 10 óra naponta,
– 18 éves kortól: 8 – 9 óra naponta,
– 30 éves kortól: 7 – 8 óra naponta,
– 60 éves kortól: 6 – 7 óra naponta.
Bár a szervezetünk nem, az akaratunk mégis a kisebb ellenállás irányába tol el minket. Honnan lehet “büntetlenül” időt elvenni? Az alvástól. Az alvás…nos, lustaság ugye? A kutatási eredményekből világosan látszik, hogy alváskor a test tulajdonképpen gyógyítja önmagát fizikailag, szellemileg de még érzelmileg is. Az alvás legalább annyira fontos, mint a légzés.

Tyúk vagy a tojás? Előbb lefogyunk, aztán sokminden változik, vagy fordítva?

Ha az nem tűnik elég mókás megközelítésnek, hogy a fogyáshoz az alváson keresztül vezet az út, akkor itt egy másik ötlet: döccenjünk ki a mindennapok megszokott kerékvágásából és felejtsük el azokat a dolgokat, amiket megszoktunk. Próbáljunk tehát ki valami újat minden nap!

Kicsit kibújni a mindennapi szerepünkből!

Ben Fletcher az Egyesült Királyságban lévő Hertfordshire-i Egyetem egyik professzora arra jött rá, hogy ha az emberek kizökkennek a mindennapi megszokott programjukból, akkor súlycsökkenés tapasztalható náluk. Összesen 55 fő, 23 és 61 év közötti önkéntesen végzett el egy tanulmányt hat hónapon keresztül. Egy hónapon keresztül 15 párnyi viselkedésfajtából (például élénk/csendes, reaktív/proaktív, introvertált/extrovertált, stb.) választott ki mindenkinek egyet-egyet, amit aztán a vizsgált alany egész nap játszott. Ez igen nagy változás volt az alanyoknak, hiszen aki egyik nap extrovertált volt, annak másnap magának valónak kellett lennie, aki addig introvertált volt, annak pedig a nap királyává/királynőjévé kellett változnia. Mindezek mellett hetente kétszer valami merőben szokatlant kellett tenniük, például új útvonalon kellett munkába menniük, vagy plusz 15 perc szünetet kellett tartaniuk.

A jelentkezők pedig átlagosan 5,5 kilogrammot veszítettek a súlyukból négy hónap alatt. Néhányan közülük pedig nem kevesebb, mint 20 kilótól szabadultak meg az első év végére. A legtöbben persze az első hat hónap után visszahízták magukat az eredeti súlyukra és idegességről valamint depresszióról számoltak be. Mivel visszatértek a megszokott kerékvágásba.

A magyarázat pedig a napnál világosabb!

A szokások és a mindennapi megszokott program megváltozása több döntéshelyzet elé állítja az embereket. Ezzel több energiát használnak fel, így fellendítik az energiáik felhasználását az életükben, ezáltal lehetőséget biztosítva az újabb változásokkal való megbirkózáshoz az életükben.

A mi tanácsunk: nem kell őrültséget csinálni vagy kifordulnunk magunkból, hogy a mindennapi rutin változzon. Minden nap ragadjunk meg valamit, amit aznap megpróbálunk egy picit jobban csinálni, mint máskor. És ha ez a pihentető alvást is segíti, akkor két legyet ütünk egy csapásra!

Beküldte: István

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

4 hozzászólás

  1. ez a norfolki kutatócsoport kikből áll? kérhetnék egy pontos hivatkozást, mert érdekelne a téma.

  2. Nehéz elhinni, hogy egy huszonéves – tehát elvileg ereje virágában lévő – embernek szüksége van 8 óra alvásra, hacsak nem végez fizikai munkát vagy sportol keményen (ami manapság már nem olyan egyértelmű). Szerintem ezek nélkül alapesetben hét óra felett aludni csak a test lustasága. [Képtelen vagyok a hízásra, pedig nagyon szeretek enni :)]

  3. Tóth Károlyné.

    A natúr varázs tea nekem rettenetes hasmenést okozott,ezért semmilyen munkát nem tudtam végezni közben.

  4. valószínűleg brit tudósokból :)))

Hozzászólás