Kezdőlap / Otthon és család / Szülők / Az alvás óvodáskorban

Az alvás óvodáskorban

Az egészséges életmód ritmusának kialakítása fontos feladat. Sokan nem is gondolnák, hogy ennek a témakörnek milyen sarkalatos pontja a pihenés, alvás.
Ez az a kérdés, amely talán a legtöbbször vezet feszültséghez a gyermek-szülő, gyermek-óvónő és szülő-óvónő kapcsolatokban. Ezért nagyon fontos, hogy bizonyos alapszabályokat minden esetben hozzunk közös nevezőre, és értelmes, szeretetteljes módon megközelítve a problémát fogadtassuk el, s türelmesen, a fokozatosság elvét betartva szoktassuk hozzá az elvárásokhoz a gyermeket is.
Míg egy 2-4 éves gyermek egész napi alvásigénye általában 12-14 óra, 4-6 éves korára ez 10-12 órára csökken. Fontos kihangsúlyozni, hogy az átlagról beszélünk, s mint annyi más területen, természetesen itt is lehetnek egészen nagy eltérések. A cél azonban ezekben az esetekben is az optimális időtartam megközelítése legyen.
Honnan tudjuk, hogy a gyermekünk éjszakai alvásideje elegendő-e? Nos, a válasz nagyon egyszerű! Ha a gyermek reggel felkeltés nélkül ébred, mennyiségileg és minőségileg elegendő pihenésben volt része.
Ehhez igen fontos, hogy este időben ágyba kerüljön, s lehetőleg nyugodt, csendes környezetben alhasson. Gondoljunk arra is, hogy ne csak a külső, hanem a belső zavaró ingereket is ki kell küszöbölni! Ilyen például a feszültség, amelyet egy, az életkorának nem megfelelő film is okozhat, vagy egy túlkésőn fogyasztott nehéz vacsora, melyek mindenképpen megzavarhatják a nyugodt pihenést.
A gyermek alvásszükségletének egy részét az óvodában elégítik ki. Magyon fontos, hogy a szülők és az óvónők ebben a kérdésben egyeztessék a szokásaikat, elvárásaikat. Például ha a gyermek sajátos testhelyzetben szeret elaludni, vagy nagyon kötődik valamelyik tárgyhoz az alvás során, erről feltétlenül tájékoztassuk az óvónőket. Ha esetleg feltűnően kevés az alvásigénye, ebben az esetben is meg kell beszélni, hogy milyen viselkedést várunk el az altatási időben gyermekünktől.
A legfontosabb tehát az alvás „rettegett mumusának” elkergetéséhez a problémák alapos megbeszélése és a közösen hozott elhatározások tudatos, következetes betartása.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Apává válni

Az anya a terhessége első pillanatától kezdve szoros kapcsolatban van gyermekével. Folyamatosan érzi, hogy benne …

Hozzászólás