Az anorexia

Az anorexia nervosát „fogyókúrakórnak’ is szokták nevezni, azonban ez a megnevezés téves, és félrevezető, mert a betegség okai sokkal összetettebbek a puszta fogyni akarásnál. Jóval erősebb benne a kényszercselekvés eleme, mint a hétköznapi fogyókúrában.

Az anorexia valójában súlyos betegség, táplálkozási rendellenesség, amely szinte csakis a fiatalokat – a 11 és 30 év közöttieket – sújtja. Érdekes, de a betegek között több a lány, mint a fiú. A pszichiáterek szerint vannak olyan serdülők, főleg lányok, akik a lelkük mélyén megrettennek attól a felelősségtől, melyet a közelgő felnőttkor majd rájuk ró, a szexualitás is félelmet kelt bennük. Ahogyan mutatkoznak az első jelek a felnőtté váláskor, tudat alatt menekvést keresnek, s vissza akarják szerezni semleges, nemiség nélküli, gyermeki énjüket, formájukat.

Ugyanakkor van egy másik csoportja is a betegeknek. Ők inkább azért folyamodnak a fogyókúra e drasztikusabb módszeréhez, mert meg vannak arról győződve, hogy csakis soványan lehetnek szépek. A filmek, a reklámok, a tévéműsorok mind a karcsúság és a felszínes csinosság szépségeszményét hirdetik. A serdülő lányok közül sokan ezért is kezdenek koplalni, még akkor is, ha egy gramm fölös zsír nincs rajtuk.

Egy egészséges embernél, aki nem esik túlzásokba a fogyókúra különösebb kockázattal rövid távon nem járhat, akkor szakítja meg amikor akarja, ha képtelen elviselni azt, akkor bármikor feladhatja. Más a helyzet az anorexiás betegeknél; ha egyszer beleesett a koplalás csapdájába, a maga erejéből már nem nagyon tud kimászni belőle.

Az anorexia gyógyításában igen nagy szerepet játszik a betegség korai felismerése és idejében megkezdett kezelése. A baj azonosítása persze nem könnyű, legalábbis addig, amíg nincsenek látható jelei. Anorexiás beteg tünete lehet például az elmaradó menstruáció, a vérkeringés romlása, az immunrendszer gyengesége, rossz közérzet, befelé fordultság, az emberek kerülése, depresszió. Mindezek fényében tehát a barátok, család támogatása a legfontosabb, hisz a beteg képtelen egymaga megbirkózni betegségével.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. …

Leave a Reply