Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Németország építészeti csodái

Németország építészeti csodái

A Bad Doberan-i „tégladómot” a 14. század elején emelték, alapvetően monostorként funkcionálva. A cisztercita templom berendezése szintes teljesen sértetlenül fennmaradt, az építménnyel együtt egyedülállóan zárt egységet alkotva. Figyelemre méltóak a festett hármas ívezetek és a kereszthajók, amelyeket önálló központi terekként alakítottak ki, és a kétemeletes árkádsorral nyílnak meg a hajókerestetés felé.
A világhírű Holstentor a lübecki városvédelem maradványa. A késő gótikus építmény ( 1464-1478) egyszerre szolgált védelmi és reprezentatív célokat: ezt bizonyítják különösen vastag saroktornyai, valamint a középső részén átjáró ív is. Város felőli oldala művészileg sokkal kidolgozottabb, mint a védelemre szolgáló oldal.
A valószínűleg 1384 és 1430-1440 között épült stralsundi Mária-templom az északi késő gótika nagy építészeti teljesítményei közé tartozik. A hatalmas épület nyugati oldala 50 méter magas tornyával erődítményre emlékeztet, másik tornya azonban már 104 méteres magassággal büszkélkedhet. A tervezők módosítottál a gótikus alapelveket, hiszen az épületszerkezetet tartó elemek nem kívülre kerültek, hanem ügyesen elrejtették őket.
A ratzeburgi Dóm egyike annak a három székesegyháznak, melyeket Oroszlán Henrik (1129-1195) a Stauf-ház nagy ellensége építtetett. Az 1160-ban vagy 1170-ben megkezdett épület külső része teljes pompájában mutatja meg a románkori téglaépítészetet. Belül azonban a csupasz, nyers, elemeire összpontosító erő érvényesül, amely minden Henrik korabeli székesegyházra jellemző.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bécs építészeti csodái

A Hanfelskaion álló 202 méter magas millenniumi torony Ausztria legmagasabb és Európa második legmagasabb irodaépülete. …

Hozzászólás