Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Németország építészeti csodái

Németország építészeti csodái

A Bad Doberan-i „tégladómot” a 14. század elején emelték, alapvetően monostorként funkcionálva. A cisztercita templom berendezése szintes teljesen sértetlenül fennmaradt, az építménnyel együtt egyedülállóan zárt egységet alkotva. Figyelemre méltóak a festett hármas ívezetek és a kereszthajók, amelyeket önálló központi terekként alakítottak ki, és a kétemeletes árkádsorral nyílnak meg a hajókerestetés felé.
A világhírű Holstentor a lübecki városvédelem maradványa. A késő gótikus építmény ( 1464-1478) egyszerre szolgált védelmi és reprezentatív célokat: ezt bizonyítják különösen vastag saroktornyai, valamint a középső részén átjáró ív is. Város felőli oldala művészileg sokkal kidolgozottabb, mint a védelemre szolgáló oldal.
A valószínűleg 1384 és 1430-1440 között épült stralsundi Mária-templom az északi késő gótika nagy építészeti teljesítményei közé tartozik. A hatalmas épület nyugati oldala 50 méter magas tornyával erődítményre emlékeztet, másik tornya azonban már 104 méteres magassággal büszkélkedhet. A tervezők módosítottál a gótikus alapelveket, hiszen az épületszerkezetet tartó elemek nem kívülre kerültek, hanem ügyesen elrejtették őket.
A ratzeburgi Dóm egyike annak a három székesegyháznak, melyeket Oroszlán Henrik (1129-1195) a Stauf-ház nagy ellensége építtetett. Az 1160-ban vagy 1170-ben megkezdett épület külső része teljes pompájában mutatja meg a románkori téglaépítészetet. Belül azonban a csupasz, nyers, elemeire összpontosító erő érvényesül, amely minden Henrik korabeli székesegyházra jellemző.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Finnország építészeti csodái

Sok lenyűgöző építészeti alkotás díszíti Finnország egész területét, ezek közül sok Helsinki városában található. Carl …

Leave a Reply