Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Hollandia építészeti csodái

Hollandia építészeti csodái

A királyi palota, az egykori amszterdami városháza a holland aranykor legfontosabb bizonyítéka, és Jacob van Campens (1595-1657) vitathatatlan mesterműve. Építése a duplaemeletes homlokzatszerkezettel kezdődött közvetlenül a vesztfáliai béke megkötése után. A polgári gyűlésterem az építmény teljes magasságát kitölti: szimbolizálva az amszterdami polgárok önértékelését.
Az 1896 és 1902 között épített amszterdami tőzsde a hollandiai modernitás kezdetét jelképezi. Hendrik Berlage (1856-1934) ezzel a magas toronnyal koronázott téglaépülettel szerette volna egyértelműen és szándékosan elhatárolni magát a historizmustól. Ismert szecessziós művészeket bízott meg az épület külsejének és belsejének kialakításával. A hatalmas csarnok fedett várostér benyomását kelti.
Amszterdam további nevezetessége a Rijks Múzeum. Az Amszterdami Múzeum megépítésére 1876-ban kiírt második pályázatot Pierre Cuypers (1827-1921) nyerte meg, aki két udvarra tekintő építményt emelt, ügyesen egyesítve a neogótikus és a korai reneszánsz elemeket. Annak ellenére, hogy kezdetben sokat kritizálták az épületet, sok holland neoreneszánsz építésznek szolgált példaképül.
A kölni dóm alapkövének letétele után nem sokkal, 1254-ben Ultrechtben kezdődtek meg egy új katedrális munkálatai, ez a Szent Márton-székesegyház. A háromhajós körfolyosó és a 112 méter magas torony a világ egyik legjelentősebb gótikus építményévé tette a templomot. A főhajót 1674-ben egy szélvihar megsemmisítette, és a mai napig sem építették újjá. A helyén fákkal beültetett park található.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Franciaország Notre Damejai

A 12. század közepén kezdték el építeni a normann hercegek koronázási és temetkezési helyszínéül szolgáló …

Leave a Reply