Kezdőlap / Egészség és fitness / Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők

Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők

Alapvetően négy tényező határozza meg az egyén, vagy népességcsoport egészségi állapotát, mely az egyén életmódja és életvitele, a külső környezet, a biológiai adottságok, valamint az egészségügyi ellátás.
Az egyén és a lakosság életmódja jelentős hatást fejt ki az egyén és a lakosság egészségi állapotára. Az életmód függ egyrészt azoktól a viszonyoktól, amelyek között az egyén és a lakosság él, például kereseti viszonyok,melyek keretek közé szorítják a táplálkozásra, lakásra, öltözködésre fordítható összeget. Másrészt függ az egyén elhatározásától, hogyan akar élni, mik az életcéljai. A döntés független az anyagi jólléttől. Az életvitel nem mindig az egyén elhatározásán múlik, kényszerítő tényezők is alakíthatják, például túlhajszolt munka, vagy éppen az éjszakázás. A külső környezet azokat a tényezőket foglalja magában, amelyek hatással vannak az egyén egészségére. Megkülönböztetünk természeti- és társadalmi környezetet. Természeti környezetnek azt nevezzük, amit tovább bonthatunk fizikai-, kémiai- és biológiai környezetre. A társadalmi környezetbe tartozik a család, a munkahely, lakás- és kereseti viszonyok, társadalmi csoportok, szervezetek, intézmények, amelyekkel az egyén kapcsolatba kerül. A személy biológiai adottságai függnek attól is, hogy milyen a genetikai meghatározottság, tehát a csontozat és idegrendszer. Ezek meghatározzák a fejlődés útját, az öregedést, a szervezet egészének, vagy az egyes szerveknek a működését értjük. Társadalmi környezetünk része az egészségügyi ellátás, melynek milyenségétől függ a csecsemőhalandóság, a fertőző megbetegedések előfordulása, továbbterjedése és az átlagos élettartam.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás