Kezdőlap / Egészség és fitness / Szépség / A napozás ártalmairól

A napozás ártalmairól

A napbarnított bőr egészségesnek tűnik, ráadásul hosszú évek óta divatnak számít. Még mielőtt azonban midnenki rohanna ki a szobából és órákra kifeküdne a forró napra nem árt, ha tudjuk, hogy a túlzásba vitt napozás komolyabb bőrproblémákkal, akár bőrrákkal is járhat.

A nyár beköszöntével sokunkban ott van a kisördög, miylen jó volna szép barnára lesülni. Ennek a belső vágynak legimkább a média, illetve az ismerősök rossz példája az oka. Most, amikor tombol a nyár és árnyékban is 40 fok van, egyeneses őrültség huzamosabb ideig a napon tartózkodni, főleg abból a célból, hogy egészségesnek “látszunk”. Így csak akkor tartózkódjunk a napon, ha nagyon muszáj, és akkor is gondoskodnunk kell a megfelelő védelemről.

– A naptejjel történő védelem rendkívül fontos. Olyan készítményt vásároljunk, mely védelmet nyúkt az UVA és az UVB sugárzás ellen is. Minnél magasabb fényvédelemmel van ellátva a termék, anál tovább bírja a bőrünk leégés nélkül, azonban végtelen, örökké tartó védelmet egy készítméyn sem nyújt! Azaz a naptejjel bekent bőr nem azt jelenti, hogy addig van a npaon, ameddig csak lehet…
– A nap folyamán gondoskodjunk a megfelelő foyladékpótlásról. A nyári nagy melegben minimum 3-4 liter folyadékot – lehetőleg vizet – igyunk meg!
– Délelőtt 11 óra és délután 3 óra között ne menjünk napra, mivel ilyenkor a legerősebb a sugárzás és a legkockázatosabb a napozás. Húzódjunk árnyékba!
– Vásárláskor, sétáláskor is ajánlott naptejet használni, mert a ruházat sem véd meg minden esetben. Ezen túl gondoskojunk megfelelő kalap, vagy sapka, illetve napszemüveg használatáról is!
– Ha szeplősek vagyunk, fehérebb bőrűek, kék szeműek, több bőrrák is előfordult már a családban, vagy több anyajegyünk is van akkor sokkal jobban kell vigyáznunk!
– Ha 18 éves korunkig többször is leégtünk már komolyabban, akkor sokkal nagyobb a kockázat is a bőrrák kialakulására!
– Felejtsük el a magazinokat és a divatot, a barna bőr nem pálya már! Sokkal többet árt, mint használ a napozás, ráadásul a bőr is hamarabb és csúnyábban öregszik a napozástól.
– Felhős égen keresztül is le lehet égni!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A hajhullás és lehetséges okai

A hajhullás meglehetősen gyakori jelenség. Naponta 50-100 szál hajunk hullhat ki, ami normálisnak tekinthető. Ha …

Hozzászólás