Kezdőlap / Egészség és fitness / Depresszió / Az elutasítástól való félelem

Az elutasítástól való félelem

Az elutasítástól való félelem bizonyára a leggyakrabban előforduló félelem. Gyakoriságának egyik oka, hogy az emberek azt hiszik, az elutasítás azt jelenti, hogy ők nem szeretetre méltóak sőt, akár értéktelenek. Valóban így lenne?
Ha egy ismerőse azt mondja Önnek: „Nem tudok veled mit kezdeni. Nekem te túl kevésbé vagy spontán”, akkor az tényleg azt jelenti, hogy Önnel nem lehet mit kezdeni?
Ismerőse szavai kiről hordoznak információt? Önről vagy az ismerőséről? Legtöbbször azt gondolják az emberek, hogy a másik reakciója róluk állít valamit, és ez lehangolja őket. Ugyanakkor ez egy óriási tévedés. Valójában ugyanis az ismerőse szavai róla mondanak valamit. Azt fejezi ki, hogy ő milyennek látja Önt, és ő mihez vonzódik.
Tegyük fel, hogy elmegy a piacra, és ott mindig ugyanolyan fajtájú almát vásárol. Ez vajon azt jelenti-e, hogy a többi almafajta rossz és semmire nem jó? Azt jelenti-e, hogy a többi fajtát senki sem szereti? Nem! Ez csak azt jelenti, hogy Ön egy bizonyos almafajtát részesít előnyben, azt eszi a legszívesebben. Ugyanakkor számos olyan ember van, aki más fajtát jobban szeret. Az tehát, hol csak bizonyos fajtájú almákat választ, kizárólag Önről, a vevőről árul el valamit, de nem az almákról.
Nem ugyanez a helyzet az ismerőseivel is? Amikor azt mondja Önnek, hogy nem tud Önnel mit kezdeni és hogy számára Ön túl kevéssé spontán? Ezekkel a szavakkal csupán azt fogalmazza meg, hogy ő mit szeret. A véleménye semmit nem mond arról, hogy Önnel lehet-e kezdeni valamit. Mint ahogy azt sem jelenti, hogy Ön ne lenne szeretetre méltó ember.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A depresszió irányítja a testet és a lelket

ÉrzésekA boldogtalanság érzése az első jele annak, hogy ön lehangolt. Szomorúnak, csüggedtnek érzi magát és …

Leave a Reply