Az Iguazú-vízesés

Dél-Amerika két leghatalmasabb országa, Argentína és Brazília határán található az Iguazú-vízesés. A helyi indiánok nevezték el így a saját nyelvükön „nagy víznek” . A vízesés valóban rászolgált nevére.
Az Iguazú folyón kialakult zuhatag 275 különböző ágban omlik a 72 méteres mélységbe. Olyan óriási hangot ad ki, hogy akár 20-25 kilométeres távolságból is hallható. Az alázúduló víz minden ága egy irányba halad, melyet az Ördög torka nevű szurdokként ismerhetünk.
A vízesés 4 kilométer hosszúságban terül el, patkó alakban. A víz hol meredeken, hol pedig sziklapárkányokon keresztül, lépcsőzetesen hullik alá a mélybe.
Az európaiak közül egy spanyol felfedező, Álvar Núnez Cabeza de Vaca volt az első, aki láthatta az Iguazú-vízesést, s el is keresztelte Santa Mariának. A név azonban nem sokáig maradt rajta, és újra a régi, indiánok által kapott néven szerepel az utazási katalógusokban.
1725 köbméter/perces vízhozamával a világ 10 legnagyobb vízesésének egyike.
A vízesést körülvevő esőerdők élővilága hihetetlenül gazdag. Közel 2000 növényfaj otthona, és bőséges állatvilággal is rendelkezik. Körülbelül 400 faj él itt, és a rengeteg madár mellett találkozhatunk számos védett állatfajjal is, majmokkal, tapírokkal, jaguárokkal és kajmánokkal.
A terület kedvelt turistacélpont, gyakori a nászutasoknak kínált ajánlatok között. Az őserdő és a vízesés környékén elterülő Iguazú Nemzeti Park a vállalkozó szelleműek számára kalandtúrák kedvelt helyszíne is.
A vízeséssel szemben kialakított kilátókról csodálatos kilátás nyílik a vízesés egészére. Hasonlóan a világ többi hatalmas zuhatagához, itt is célszerű esőkabátot viselni, ha nem akarunk vizesek lenni. Bár kétségtelen, hogy a hőmérséklet nem ad okot megfázásra.
A folyó két partja között kompjárat közlekedik, de létezik motorcsónakos kirándulás is, mely során a lehulló vízfüggöny alá is beviszik a helyiek az azt megfizető turistákat. A kétségtelenül páratlan élményt borsos áron kínálják.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Karcag

Karcag város Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. A Nagykunság központja, ezért sokan a „Nagykunság fővárosa”-ként emlegetik. A …

Leave a Reply