Kezdőlap / Szabadidő és sport / A túrázásnál használt ruházat

A túrázásnál használt ruházat

Túrázás során a megfelelő ruházat testünk körül olyan mikroklímát alakít ki, melyben komfortérzetünk tökéletes. A nem megfelelő ruházat könnyen megkeserítheti a szépnek induló kirándulást.
Fontos, hogy ruházatunk alkalmazkodjon az időjárási viszonyokhoz. Alacsony hőmérsékleten csökkentse, magas hőmérsékleten pedig segítse elő a hőleadást, ne zavarja légzésünk és mozgásunk, legyen levegőáteresztő és támogassa a verejték elpárolgását.
Pamutból készült alsóruhát viseljünk, férfiak számára a trikó melegebb időben is hasznos, hiszen csökkenti a megfázás esélyét, ha megizzadnánk.
A lábbeli szinte leglényegesebb darabja öltözékünknek. Bordázott gumitalpú túrabakancs felel meg leginkább a célnak, de a túra és a terep jellegétől függően lehet edzőcipő is. Kerüljük a bőrtalpú cipőket, hiszen könnyen megcsúszhatnak. Rossznak az a típusú cipő minősül, mely nem tartja megfelelően a lábat, befülledést okoz, valamint átázik és sárosabb időben könnyen csúszik.
Ha kisebb kövek vagy ágdarabok kerülnek cipőnkbe, azokat minél előbb távolítsuk el, mert sérülést okozhatnak.
Fontos a réteges öltözködés, így könnyen igazodhatunk az időjárás változásaihoz.
Felsőruházatunk mindenképpen olyan legyen, ami nem szívja, és nem tartja magában a vizet. Még nyári időben is célszerű magunkkal vinni vászonsapkát, hiszen ez megóv a napszúrástól vagy a széltől. Felkészülve az esetleg előforduló esőre, legyen nálunk olyan esőkabát, melynek kapucnija is van, és rendelkezik olyan bőséggel, hogy hátizsákunk is elférjen alatta, így nem kell azzal számolnunk, hogy holmijaink átáznak majd.
Apropó..hátizsák! Legfontosabb a széles vállpánt, mely kíméli vállainkat nagyobb teher esetén is. Hosszabb túrákra érdemes nagyobb, vázas hátizsákot magunkkal vinni. Félnapos vagy annál rövidebb kirándulásokra elegendő oldaltáskát magunkkal vinni, ennek azonban az a hátránya, hogy féloldalasan terheli testünket és mozgás közben hozzánk ütődhet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Üvegfestés

Az üvegfestés kreatív hobbi nem csak szépen rajzolóknak. Ez az a technika, amivel bárki, még …

Leave a Reply