Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Az ipari forradalom kezdete

Az ipari forradalom kezdete

Az ipari forradalom a 18. század egyik legmeghatározóbb eseménye, mely hatalmas népességi és gazdasági fejlődéssel járt. A forradalom Nagy-Britanniában vette kezdetét, mely nem sokkal előtte született meg (1707) Anglia, Skócia és Írország uniójából.
A fejlődés a mezőgazdaságból indult ki. A 18. században számos fejlődés érte a mezőgazdaságot: a hagyományos háromnyomásos földművelést a vetésforgó váltotta fel, így nőtt a terméshozam; tökéletesítették az aratógépeket, ekéket, számos talajjavító munkát végeztek; a közös földeket bekerítették, tagosították. A közös használatú földeket a földesúr és a paraszt is egyaránt használhattam, ám a földesúr később ezeket kisajátította, aminek oka egyrészt a nagyobb termőföld elérése és a legelőterület kialakítása a juhok számára volt. A juhok azért voltak értékesek, mert gyapjuk szükséges volt a textilipar számára, mely ekkor kezdett megerősödni. Hamarosan húzóágazattá vált, a munka egyre könnyebben volt végezhető köszönhetően a fonógépek megjelenésének. A fonógépek gőzhajtásúak voltak, a gőzgépek működési elvét James Watt dolgozta ki.
Annak következtében, hogy a textilipar erős húzóágazattá vált, a földbirtokos nagy vagyonra tett szert, melyet általában gyárak építésébe fektetett be. A gyárakban azok a faluból kivándorolt parasztok dolgoztak, akik a bekerítés miatt kénytelenek voltak a városokba költözni és bérmunkásként munkát vállalni. Az egész családjukkal szűk bérlakásokban nyomorgó emberek életkörülményei igen rosszak voltak, sok esetben nemcsak a családfő, hanem a nők és a gyermekek is kivették a részüket a kemény munkából.
A kereskedelem is fellendült, hiszen a gyárakban előállított termékeket eladásra szánták. Míg az ipari forradalom kezdetein a kereskedelem lassú és nehézkes, újabb és újabb találmányokkal lassanként a kereskedelmet is forradalmasították.
Bár az életfeltétel nem minden társadalmi osztályban javult, mégis 1780-tól a gazdaság és a népesség mutatói ugrásszerűen megemelkedtek, ezt az időpontot nevezzük az ipari forradalom kezdetének, mely a későbbiekben kiteljesedett és meghódította egész Európát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Temetkezés Pazirikben

Az Altaj-hegység sziklái számtalan, a környéken élő nomád lovas nép sírját rejti. Pazirik városa a …

Leave a Reply