Kezdőlap / Állatok / Kutya / Az ugatni nem tudó kutya a basenji

Az ugatni nem tudó kutya a basenji

A basenji ősi afrikai kutyafajta, már az ókori egyiptomi sírok falképein is ábrázolták t 5000 évvel ezelőtt. Kongóban vadászkutyaként alkalmazták az 1800-as évek vége felé. Az Angliába való átvitele sokági sikertelennek bizonyultak az 1900-es évek elején, mivel a legtöbb állat elpusztult az utazás alatt, vagy utána valamilyen betegségben. Európába Kongó kutya néven került 1934-ben, Henry Trefflich szakértő segítsége után már minden országba tudták importálni. 1943-ban ismerte el az Amerikai Kennel Club, mint önálló fajtát.
Megjelenése:
Sportos, kis termetű kutya. A feje ék alakú. A fülei kicsik, magasan tűzöttek, végük hegyes. A szemei mandulavágásúak, szín általában sötét, de lehet aranysárga, vagy kék. Az orra egyenes, sötét színű. A homloka ráncos, ez a fajta egyik jellemző vonása. A háta rövid, egyenes. A karcsú lábai hosszúak, a mancsai kicsik oválisak. A farka, rövid, a hátára kunkorítja. A rövid szőre sima és puha tapintású, aljszőrzete nincs. A színe lehet vörös-fehér, fekete-fehér, trikolor, a mancsain a szőr általában fehér. A basenji kutya nem tud ugatni, hangja a jódlizásra emlékeztető. A basenji kutya másik jellemző vonása, hogy a szukakutyák évente csak egyszer tüzelnek.
Természete: Makacs, önfejű, temperamentumos kutya. Kiváló vadász, nagyon tanulékony, a szimata jó. A mozgása macskaszerű, és a szőrét is úgy tisztítja, mint egy macska. Más házi állatokkal nem jó együtt tartani, mivel a legtöbb állatfajra zsákmányként tekint. Mozgás igénye nagyon nagy, szeret elcsavarogni. A a kennelben való tartásra alkalmatlan, mivel kitűnő mászó. A kan marmagassága 43 cm, szukák 40 cm. A kan súlya 11kg, szukáké 9,5kg
A gyermeket megtűri, de kis gyermek mellé nem igazán ajánlott. A hideg időjárásra nagyon érzékeny

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás