Kezdőlap / Állatok / Kutya / Az atlasz hegyi kutya

Az atlasz hegyi kutya

A Szaharából származó atlasz hegyi kutya, más néven aidi tűrőképessége széles. El tudja viselni a sivatag szélsőséges időjárást is. Az őse valószínűleg az ázsiai pásztor kutya volt. A sivatagban élő nomád népek évszázadok óta az állataik őrzésére tartják az az atlasz hegyi kutyát. A szaglása kiváló, még a sivatagban is képes követni a nyomokat, ezért vadászatokon is alkalmazták. Napjainkban hazájában Marokkóban a pásztorok házőrzőként, és rendőrségi szolgálati kutyaként alkalmazzák Nagyon ritka fajta.
Megjelenése:
Nagy testű, de fürge, izmos kutya. A feje szögletes, széles. A ferdén fűzött fülei közepesen hosszúak, végük lekerekített, félig lelógóak. A szemei nagyok, színük sötét. Az orra egyenes a színe lehet fekete vagy barna, a szőrszínnel harmonizál. A nyaka izmos és erőteljes. A háta egyenes, izmos. A hasa enyhén felhúzott. A lábai izmosak, egyenesek és hosszúak, a mancsai kerekek.
A hosszú farka dús szőrzetű és bozontos. Vastag és dús szőrzete félhosszú a kanoknál, sörényt képez a nyakon. A színe lehet homokszínű, rőt, fehér, vörös, csíkos, fehér-fekete, stb. A bozontos szőre védi a naptól és a hidegtől is. A ragadózok elleni harcban páncélként védi a kutyát. A marmagassága 53-61 centiméter, a súlya 23-25 kilogramm.
Természete : Egyenes, határozott jellemű, temperamentumos természete miatt, csak erőskezű gazdának ajánlott fajta. A gazdájához hű, az idegenekkel nagyon bizalmatlan. Igazi őrző védő fajta, családi kedvencnek nem ajánlott.
Várható élettartam: 12-15 év

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás