Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Az ünnepi töltött káposzta

Az ünnepi töltött káposzta

A hagyományos ételek közül nem feltétlenül a legegészségesebb és fogyókúrásabb finomság a töltött káposzta, de időnként mindenképpen érdemes megengedni ezt a kis bűnözést maguknak azoknak a hölgyeknek is, akiknek nagyon fontos ügyelniük az alakjukra.
Ünnepek alkalmával gyakran kerül az asztalra hazánkban a töltött káposzta, melynek jó néhány fajtája és elkészítési módja létezik. Ahány ház, annyi szokás. Biztonsággal állítható, hogy mindenki egy kicsit másképp készíti, de az alapvető momentumok ugyanazok főzése közben.
Köztudott, hogy ez az a fajta főétel, mely akár egy-két nappal az alkalom előtt is bátran elkészíthető, hiszen állásában és az ízek összeérésével csak finomabb lesz.
Fő összetevői a darált hús, a füstölt húsok, füstölt húsos csont, a kolbász, a szalonna, rizs és a káposzta. Olaj helyett zsírt használjuk készítéséhez.
Savanyított káposzta valamint fejes nyers káposzta is sikerrel alkalmazható, ez utóbbival azonban több lesz a feladatunk, hiszen főzni kell rajta egyet, hogy a levelek szépen eltávolíthatóak legyenek. Vigyázzunk, ne főzzük túl, mert akkor a levelek szétszakadnak és nehezebb a tölteléket is beletekerni.
Az egészben eltávolított káposzta levelekről egy éles késsel eltávolítjuk a megvastagodott torzsa részt és ezzel a káposzta már elő is készítve. Kisebb leveleket vagy egy kifejezetten erre a célra vásárolt káposztát apróra darabolunk még.
A fűszerezett darált húst a félig átfőtt rizzsel keverjük, majd a káposztalevelekbe csavarjuk a húspogácsákat.
Az edény aljára érdemes a füstölt húsos csontokat helyezni, hiszen köztudott, hogy a töltött káposztát nem kevergetjük, nehogy szétessenek a töltelékek, inkább rázogatjuk az edényt. A csontok a lábas alján megakadályozzák, hogy az apróra vágott káposztadarabkák vagy a töltelék odaégjen.
A töltelékekbe apróra vágott füstölt, sült szalonna darabokat dugdoshatunk, füstölt húst vagy kolbászt helyezhetünk még a töltelékek közé. A fűszerezésnek, a pirospaprika, a fokhagyma és vöröshagyma mennyiségének és használatának csak a fantáziánk szabhat határt.
Az edény tetejére savanyított káposztát szórunk, felöntjük az egészet vízzel és legalább két órán át lassú tűzön főzzük.
A töltelékeket kivéve az apró káposztás levet lisztes tejfölös habarással sűrítjük.
Gyönyörűen tálalható az étel némi tejföllel a tetején.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

1 hozzászólás

  1. De fincsi is az, meg is éheztem.

    üdv.

Leave a Reply