Kezdőlap / Egészség és fitness / Az üvegcipellő avagy jól járt-e Hamupipőke, hogy visszakapta a szurokba ragadt lábbelit? I.

Az üvegcipellő avagy jól járt-e Hamupipőke, hogy visszakapta a szurokba ragadt lábbelit? I.

Az elmúlt években ismertté vált „üvegzseb” program analógiájaként mi most üvegcipellő címen kívánjuk elemezni a lábbelik egészségügyi vonatkozású tulajdonságait.
A címben feltett kérdésre a válasz a nézőpontunktól függ. Amennyiben – némi képzavarral élve – igaz a mese vége és Hamupipőke és a herceg boldogan éltek, amíg meg nem haltak, akkor anyagi és érzelmi síkon sikertörténetről beszélhetünk. Orthopédiai szempontból azonban alaposabban meg kell vizsgálnunk a kérdést…
A derék és hátfájásban, a boka, térd és csípő ízületek panaszaiban gyakran szerepet játszó, valamint a valamikor szép női lábat apránként deformáló lábboltozat süllyedés kialakulásában és súlyosbításában fontos szerep jut lábbelinknek. Cikkünkben arra keressük a választ, milyen sarok illetve talpmagasságú cipőt tanácsos hordanunk lábunk egészségének minél további megőrzése érdekében.

Koordináták: szélesség-hosszúság

Az mindenki számára természetesnek látszik, hogy a cipő méretének igazodnia kell a lábhoz. – A divatból túl keskeny cipő rendszeres viselése komoly problémákat okoz a lábközép csontok túlzott összenyomásával és a lágyrészek keringésének károsításával.
– A cipő hosszirányban is be kell fogadja az ujjakat anélkül, hogy összepréselné, egymásra nyomná őket. Persze egy-egy alkalmi eseményre fel lehet venni kevésbé kényelmes, a szükségesnél kecsesebb cipőt, de tartós viselés esetén nem csak a boltozat károsodik, de a bütyökképződés és a kalapács ujj deformitás is gyorsabban csúfítja el a lábat. Ha valaki hegyes orrú cipőt kíván hordani, annak olyan hosszúságúnak kell lennie, hogy még az elkeskenyedő rész előtt elférjenek az ujjai. A cipő szélességén azonban nem szabad spórolni! A kóros mértékű nyomás a statikai zavarokon túl, a lágyrészek védekezéseként bőrkeményedéseket, tyúkszemek kialakulását is előidézi.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás