Kezdőlap / Állatok / Kutya / Bajzor a cári vadász

Bajzor a cári vadász

A barzoj (más néven, orosz farkaskutya, vagy orosz agár) az egyik legnagyobb, legerősebb és leggyorsabb kutyafajta. Már a középkor óta ismert hajtókutya. Az orosz arisztokrácia kedvenc sportjává vált a kutyás hajtóvadászat. A barzoj önállóan meg tudta ölni a farkast, ezért felbecsülhetetlen értékű volt. Főleg nyúlra és farkasra vadásztak vele. Európa királyi és fejedelmi házaiban nagy megtiszteltetésnek számított, ha egy ilyen kutyát kaptak ajándékba a cári házból. A bajzor hajtókutyaként gyors és kitartó és a küzdelemben veszélyes ellenfél mert erős, eredetileg harcias kedvű kutya.
Megjelenése: Nagy termetű, karcsú, de elegáns agárfajta. A feje , hosszú, keskeny, arisztokratikus. A koponya keskeny. Az orra hosszú, orrtükör: nagy, az ajkak: Vékonyak, sorosan az állkapocshoz simulónak. A barzojnál az ajkak, szemek szélei és az orrtükör a szőrszíntől függetlenül fekete. A nagy szeme mandula vágásúak, kifejezés teltek. A szemszíne sötét mogyoróbarna vagy sötétbarna A kicsi fülei szinte a nyak vonalában tűzött, ferdén illesztett, puha, mozgékony fülek. Az enyhén ívelt nyaka hosszú, oldalt lapos, izmos. A mar Nem kifejezett. A szőrzete selymes, puha és simulékony, lehet : hullámos, vagy rövid göndör. A törzsön a szőr hosszú és hullámos. Minden szín megengedett, kivéve a kék, barna (csokoládészín) és ezeknek a színeknek a különféle változatai. A széles háta izmos, ruganyos. A hát és a far egy ívet alkot, mely a kanoknál kifejezettebb hosszú, hangsúlyozott, izmos és mérsékelten széles az ágyéka. A hosszú far széles, enyhén ferde: A mellkasa: ovális, nem keskeny, de nem szélesebb, mint a far. A hasa jól felhúzott, az alsó vonal a has felé hirtelen emelkedő.
A mélyen tűzött farka sarló- vagy szablya alakú hosszú és vékony. A farka zászlós szőrrel gazdagon borított.
A marmagasság a kanoknál 75-85 cm, szukáknál 68-78 cm
Természete : A barzoj kiegyensúlyozott, nyugodt viselkedésű, azonban a vad látványától gyorsan izgalomba jön. az éles tekintete miatt igen jól és messzire lát. A reakciói igen hevesek lehetnek.
A bajzor mozgás igénye igen nagy, napjainkban főleg versenykutyaként tartják.
A bundáját elég hetente átfésülni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ariége-i vizsla

Elegáns megjelenésű kutyus valamivel erőteljesebb testfelépítése van, mint a Pointernek. Feje keskeny szeme sötétbarna. Fülei …

Hozzászólás