Kezdőlap / Hitel / Bankkártyaszerződés

Bankkártyaszerződés

A bankkártya nem más, mint készpénzt helyettesítő fizetési eszköz. Napjainkban már igen elterjedt, legtöbb ember rendelkezik legalább egy bankkártyával és legtöbb munkavállaló a fizetését már bankszámlára kapja. Lássuk be igen praktikus kis dolog. Nem kell magunkkal vinnünk az egész fizetésünk így biztosan nem veszítjük el, nem lopják el. Biztosan sokunkkal előfordult már hogy kicsit többet vásároltunk, mint azt terveztük így nem maradt más megoldás, mint rohanni az első bank automatához és készpénzt levenni a kártyánkról. Ezt a gondot küszöbölte ki a bankkártyás fizetés, melyre már szinte mindegyik hipermarketben lehetőségünk van és egyre több kisebb üzletben is lehetőségünk nyílik rá.

Tehát egyrészről a bankkártyával rendezhetem a vásárlás ellenértékét, másrészről készpénzt vehetek fel vele.

Három típusa létezik:
– debit card vagyis betéti kártya: a számlán elhelyezett pénzösszeg erejéig lehet vele fizetni, mínuszba nem mehet.
– credit card vagyis hitelkártya: a bank egy hitelkeretet bocsát a tulajdonos rendelkezésére, a kártyát annak erejéig használhatja.
– charge card vagyis előleg kártya. Hozzáférést biztosít a számlapénzhez és a bank emellett egy hitelkeretet is rendelkezésre bocsát. Például ilyen az American Express kártya, Raiffaisen okos kártya.

A hitelkártyák esetében a bank biztosít egy kamatmentes periódust, mely alatt, ha kiegyenlítem a vásárlásaim értékét, akkor nem kell kamatot fizetni, ezt követően azonban igen magas akár 40-45 %-os kamat kell fizetni. A kamatmentes periódus csak az elektronikus vásárlásokra érvényes, készpénzfelvételre nem, ebben az esetben azonnal kamatozni kezd a felvett összeg.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vállalkozói hitel kezdőknek

A mai bizonytalan világban, amikor a munkaerőpiacon folyamatos leépülés tapasztalható egyre többen gondolkodnak abban a …

Hozzászólás