Kezdőlap / Állatok / Macska / Bengáli a pettyes macska

Bengáli a pettyes macska

Aki vadmacskát szeretne, annak a a bengáli macska a megfelelő.
A bengáli macska az ázsiai leopárdmacska és a házimacska keresztezéséből létrejött macskafajta.Az első bengáli macska 1963-ban Kaliforniában, egy nőstény ázsiai leopárdmacska és egy rövid szőrű kandúr házi macska véletlen párosodásából született. A tervszerű tenyésztése azonban csak 1980-ban kezdődött el. Jean Mill egy ázsiai leopárdmacska külsejű, de házimacska természetű macskafajtát szeretett volna kitenyészteni.
A bengáli macska közepestől a nagy testméretig fordul el. A teste hosszú, erőteljes. A feje kerekded, a nyaka erős és hosszú. Fülei a kicsitől a közepes méretig fordul elő, ezek enyhén előre dőlnek, végük lekerekített, az úgy nevezett “ujjlenyomat” kívánatos.
A szemei lehetnek kereke, de oválisak is. Minden szemszín, elfogadott, kivéve a kék és zöldeskék. Kivétel a a hóbengáli akinek mély tiszta kék a szeme.
Szőre rövid, dús, fényes és selymes Színe a bengáli határozottan pettyes, vagy márványos mintázatú. ( fóka mintázat (seal) barna, vagy arany, narancs alapszínnel). A hó bengáli egy színes jegyű macska azaz a jegyek színe azonos a bengáli színezetével. A szőrzet színe lehet barna pettyes cirmos, barna márvány cirmos, seal sepia pettyes cirmos, seal sepia márvány cirmos, seal mink pettyes cirmos, seal mink márvány cirmos, pettyes cirmos hóbengáli (seal spotted lynx point), márvány cirmos hóbengáli (seal marbled lynx point).
Természete a házi macskáéhoz hasonlít, de sikerült megőriznie az egzotikus, vad külsejét. A bengáli macska egyetlen olyan macska, amely a házi, illetve vadmacska keresztezéséből alakult ki.
A felnőtt kandúrok súlya 4-8 kg, míg a nőstényeké pedig 3-5 kg között van.
A bengáli macskák aktívak, elevenek, energikusak, és kíváncsiak. . Intelligensek, hamar tanulnak, erősek és mozgékonyak. A bengáliak nagyon szeretik a vizet, imádnak fürödni. A gazdájához ragaszkodik, több törődést igényelnek, mint más macskafajták.
A bengáli macska szőrét elég hetente megfésülni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás