Bohóc-fóbia

A bohóc-fóbiát más néven coulrofóbiának is nevezik. Ez a fajta fóbia meglepő módon egészen elterjedt, mert nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is előfordul. A bohócoktól való félelemnek több fokozata is lehet. Van, aki azért fél tőlük, mert hátborzongatóan idegesítő lényeknek látja őket, más számára pedig csak maga a gondolat, hogy megjelenhet egy bohóc, elviselhetetlenöl rémisztő esemény. Miért retteghetnek emberek a bohócoktól?
Legtöbbek esetében a félelem már gyermekkorban megjelenik, sőt náluk az általánosabb. A gyermekek számára egy bohóc jelenléte nagyon szokatlan és ijesztő lehet. Többnyire cirkuszban, gyerekeknek szóló előadáson találkoznak először vele – olyan környezetben, ahol tömeg van és zajos, eleve túl sok lehet a gyermeknek, amihez a furcsa lény még csak ráadás. Sok gyerek, aki otthagyja az ilyen mulatságokat, ijesztőnek látja a bohócot.
Vannak azonban olyanok is, akik a média hatására kezdenek el félni. Nem csak mulattató, de ördögi gyilkos bohócok is megjelennek különböző rémtörténetekben, főleg horrorfilmekben. Úgy tűnik, mintha éppen azt céloznák meg, ami már eleve már benne van sokakban: a bohócoktól való gyermekkori félelmet.
A gyermekkori negatív élmények és a média negatív bohócképe valóban fóbiához vezethet felnőttkorban. A színes, barátságos, örökké mosolygó teremtményeket szórakoztató figuráknak tartjuk, akik ráadásul láthatóan jól tudnak a gyerekekkel bánni. Mégis van valami bennük, ami megkérdőjelezi a karakterüket: a festett arcuk gyakran negatív érzést kelt, mert olyan, mintha maszkot viselnének. Csak a maszkot letéve derülne ki, hogy milyenek is ők valójában, de mivel ott van az arcukon, az emberek inkább nem mernek bízni bennük. A bizalom elvesztését pedig más csak pár lépés választja el a félelemtől.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alvás

Ahogy a testbeszéd-például a testtartás, a mimika a tekintet-éber állapotban uralkodik pillanatnyi érzéseinkről, hangulatainkról, alvás …

Leave a Reply